1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

8-vuotiaan surma johti laajaan viranomaistyön selvittämiseen

Helsingin lastensuojeluviranomaisten toiminnasta on käynnissä poliisitutkinta, minkä lisäksi useat työryhmät selvittävät muun muassa keinoja ehkäistä perhesurmia.

Kotimaan uutiset

8-vuotiaan tytön viimekeväinen surma Helsingissä on varsinaisen oikeudenkäynnin lisäksi johtanut myös poliisitutkintaan lastensuojeluviranomaisten toiminnasta. Lisäksi tämä ja muut viimeaikaiset perhesurmat ovat saaneet viranomaiset käynnistämään lukuisia selvityksiä viranomaisten toiminnan ja lainsäädännön toimivuudesta.

Syyskuussa poliisi päätti aloittaa esitutkinnan Helsingin lastensuojelun toiminnasta. Helsingin sosiaaliviranomaisten toimintaa tutkitaan virkavelvollisuuden rikkomisena. Poliisi ei kerro, kuinka monta epäiltyjä on tai mikä heidän asemansa on.

Tytön kohtelusta kotona oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia ennen kuin hän kuoli äitienpäivänä 2012.

Myös valvontavirasto Valvira selvittää Helsingin lastensuojelun toimintaa yhdessä alueellisen valvontaviranomaisen eli Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Valvira on pyytänyt aluehallintovirastoa tarkastamaan tiettyjä lastensuojelun yksiköitä.

Useat työryhmät miettivät keinoja ehkäistä perhesurmia

Hallitus on puolestaan asettanut useita työryhmiä selvitämään viranomaistoiminnan ja lainsäädännön toimivuutta.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin (sd.) asettama työryhmä pureutuu perheiden sosiaalityön ja lastensuojelun ongelmakohtiin sekä arvioi lastensuojelulain soveltamiseen liittyviä ongelmia.

Jo marraskuisessa väliraportissaan työryhmä esitti monenlaisia muutoksia nykyisiin käytäntöihin, muun muassa tiedonkulun ja osaamisen yhtenäistämistä.

Työryhmä totesi, että viranomaisten tietojen vaihtoa koskevat säännökset ovat pahasti hajallaan ja käytäntöjen kirjavuus suurta. Tämä johtaa muun muassa siihen, että tärkeitä tietoja jää siirtymättä viranomaisten välillä. Lisäksi työryhmä patistaa kehittämään palveluja kokonaisuutena sekä huolehtimaan henkilökunnan riittävyydestä.

Oikeusministeriön asettama työryhmä puolestaan selvittää 8-vuotiaan tytön kuolemaan liittyvien tapahtumien kulkua, muun muassa viranomaisten toimintaa tapahtuman yhteydessä. Ryhmä antaa valtioneuvostolle suosituksia siitä, miten vastaavanlaiset tapahtumat voidaan tulevaisuudessa välttää.

Ryhmän työ poikkeaa esimerkiksi poliisin esitutkinnasta siinä, että ryhmä ei ratko oikeudellisia kysymyksiä.

Lisäksi sisäministeriö asetti nyt maaliskuussa työryhmän selvittämään viranomaisten välistä tiedonvaihtoa perhe- ja lapsisurmissa. Työryhmä selvittää, mikä lainsäädännössä estää tai mikä mahdollistaa tiedonvaihdon ja miten sitä voisi parantaa.

Työryhmän asettaminen on yksi toimenpiteistä, joista sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä päätti syksyllä perhe- ja lastensurmien ennaltaehkäisemiseksi.

Onnettomuustutkimus selvittää lasten kuolemia yleensäkin

Onnettomuustutkimuskeskus käynnisti viime syksynä selvityksen, jossa se tutkii yleisesti keinoja vähentää lasten kuolemia.

Selvityksen aloittaminen ei liity 8-vuotiaan tytön surmaan, eivätkä perhesurmat ole mitenkään painopistealueena, korostaa johtava tutkija Kai Valonen.

Heillä on tutkittavanaan 0 - 17-vuotiaiden lasten kuolemat 2 - 3 viime vuoden ajalta, kaikkiaan noin 200 tapausta. Suurin osa kuolemista on tapaturmia, ja vain pieni osa henkirikoksia. Joukossa on myös itsemurhia.

Valosen mukaan tavoitteena on selvittää, miten lasten kuolemia voitaisiin vähentää. Lapsia kuolee vuosittain noin 70, mikä on Valosen mukaan hämmästyttävän paljon.

Lue seuraavaksi