Rikkiselvitys ehdottaa teollisuudelle miljarditukiaisia

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkistanut työryhmäraportin niin sanotun rikkidirektiivin vaatimista sopeutumistoimista. Raportissa esitetään muun muassa tukiaisia alusinvestointeihin ja nesteytetyn kaasun jakeluverkoston rakentamiseen. Myös direktiivistä kärsivälle vientiteollisuudelle esitetään maksettavaksi tukea.

talous
Nesteytettyä maakaasua kuljettava Arctic Voyager -alus satamassa.
Nesteytettyä maakaasua kuljettava Arctic Voyager -alus satamassa Rotterdamissa heinäkuussa 2011.Lex van Lieshout / EPA

Tuki on kaavailtu portaittain alenevaksi niin, että se olisi ensimmäisenä vuonna 100 % ja alenisi viidenneksellä vuosittain. Laskelman pohjana on Elinkeinoelämän keskusliiton arvio 400 – 600 miljoonan euron vuotuisista ylimääräisistä kuluista teollisuudelle rikkidirektiivin takia.

Valmiina vääntöön EU-komission kanssa

Työryhmän mukaan toimintatuki edellyttää ennakkohyväksyntää komissiolta, sillä se ei ole sallittua nykyisten EU-säädösten puitteissa. Hallitus on valmis neuvottelemaan komission kanssa tukien ehdoista.

- Jos tällaisiin päädytään, niin totta kai tarvittaessa lähdetään EU:lle notifioimaan sellaisia tukimuotoja, jotka sitä edellyttävät, sanoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) Yle Uutisille.

Joka tapauksessa rikkikompensaatiot etenevät nyt ripeästi työ- ja elinkeinoministeriössä. Tarkoitus on valita ehdotusten joukosta ne tukimallit, joille löytyy kattava poliittinen tuki.

- Niitä nyt kuumeisesti valmistellaan siten, että kehysriiheen mennessä olisi valmista, lupaa Vapaavuori.

Erilaisten tukien rahoittamiseen työryhmä esittää käytettäväksi EU:n aluetukia ja ympäristörahoitusta. Raportissa ei ole tarkkaa laskelmaa siitä, paljonko EU-rahaa olisi kaikkiaan mahdollista käyttää rikkidirektiiviin haittojen kompensointiin.