Tutkimus: Pohjoismainen ruokavalio vähentää sydäntautien riskiä

Itä-Suomen yliopiston koordinoima yhteispohjoismainen tutkimus osoitti, että pelkästään pohjoismaisista tuotteista voi koostaa terveellisen ruokavalion. Tutkimuksessa ei selviä, peittoaako ns. Itämeren ruokavalio paljon kehutun Välimeren ruokavalion.

terveys
Omenoita puussa.
Juha Vauhkonen / Yle

Itämeren ruokavalio parantaa kolesteroliarvoja ja pienentää siten sepelvaltimotaudin riskiä. Asia käy ilmi Itä-Suomen yliopiston koordinoimasta juuri valmistuneesta SYSDIET-ruokavaliohoitotutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan kolesterolimuutoksilla arvioidaan saavutettavan jopa 10 - 15 prosentin lasku sepelvaltimotautiriskissä 5 - 10 vuoden aikana.

Pohjoismaisista aineksista koottu ruokavalio vähentää myös metaboliseen oireyhtymään liittyvän tulehdustekijän määrää. Tutkijoiden yllätykseksi tulehdustekijän pitoisuus oli pohjoismaista ruokavaliota käyttävillä peräti 20 prosenttia pienempi kuin verrokkiruokavaliota käyttävillä.

Tutkimuksesta vastannut professori Matti Uusitupa sanoo, että tutkimuksen keskeisin viesti on, että terveellisen ruokavalion voi koostaa pohjoismaisista tuotteista eikä terveysvaikutuksia hakiaessa tarvitse mennä merta edemmäksi. Uusituvan mukaan kovassa nosteessa oleva lähiruokaperiaate sopii siis hyvin terveellisiin elämäntapoihin.

Ei kerro kumpi ruokavalio on parempi

Tunnetuin ruokavaliokokonaisuus maailmalla on Välimeren ruokavalio, jonka terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ja josta on tullut kansainvälinen brändi. Uusituvan mukaan nyt julkistettu tutkimus ei ota kantaa siihen, kumpi ruokavalioista on parempi. Itämeren ruokavalio kuitenkin muistuttaa hyvin paljon välimerellistä ruokavaliota.

Itämeren ruokavaliossa kova eläinperäinen rasva korvataan kasvipohjaisilla rasvoilla, suositaan kotimaisia kausihedelmiä kuten omenaa, päärynää ja luumua, täysjyväviljatuotteita, kasviksia ja kalaa. Punaista lihaa käytetään vain kohtuudella.

Pohjoismaissa toteutetussa ruokavaliotutkimuksessa verrattiin pohjoismaisen ruokavalion ja tavanomaisen ruokavalion vaikutuksia 166 tutkittavalla, joilla oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta.

Suomesta hankkeessa olivat mukana Itä-Suomen yliopiston lisäksi Oulun yliopisto ja VTT.