Täällä kurvasivat Euroopan juopoimmat kuskit

Aijai, Kypros. Kansainvälisessä ratsiassa saarivaltio oli kirkas ykkönen. Kyselyissä kyproslaiset ovat muita auliimmin myöntäneet ajavansa maistissa.

liikenne
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa poliisit ovat olleet erimielisiä tilastotiedosta, jonka mukaan rattijuopot olisivat Suomessa vähenemään päin. Mutta eurooppalaisittain vertailtuna Suomi on varsin raitis autoilumaa.

Tässä kartassa ovat alkuvuonna valmistuneet, viime joulukuussa tehdyn tehovalvonnan tulokset Euroopasta. Liikennepoliisiverkosto Tispolin hankkeeseen osallistui ennätysmäärä, lähes 30 maata. Kypros narautti suhteellisesti eniten rattijuoppoja.

Valvontatiedoista ei voi tehdä vedenpitäviä päätelmiä. Valvontaa tehtiin kunkin maan lakien ja resurssien mukaan. Joissakin maissa, kuten Britanniassa, poliisi ei saa puhalluttaa sattumanvaraisesti, vaan vain vahvan epäilyn perusteella.

Esimerkiksi Hollannissa pysäytettiin huikeat 300 000 ajoneuvoa, mikä osaltaan saattoi jättää rattijuoppojen suhteellisen määrän Euroopan pienimmäksi.

Toisesta päästä löytyy Kypros. Pysäytetyistä ajoneuvoista jopa kahdeksassa prosentissa kuski puhalsi yli puolen promillen rajan.

Kyproksesta on kannettu huolta myös Euroopan laajuisissa liikennekäyttäytymiskyselyissä. EU-kyselyssä se oli ainoa maa, jossa vähemmistö sanoi ajaneensa autolla tai moottoripyörällä aina selvinpäin. Kypros oli myös ainoa maa, jossa moottoripyöräilijät olivat autoilijoita todennäköisemmin maistissa.

Entä Sveitsi? Sekin on ollut EU-tutkimuksen häntäpäässä, kun on kysytty periaatteellisesta selvinpäin ajamisesta. Joulukuussa narahti 4,5 prosenttia kuskeista. Sveitsiläisselvityksen mukaan rattijuoppoja esiintyy enemmän ranskan- kuin saksankielisillä alueilla.

Suomi monella tapaa mallimaa

Toisten mielestä rattijuopot ovat Suomessa toden teolla vähentyneet, mutta toiset uskovat lähinnä valvonnan vähentyneen. Eurooppalaisittain Suomi on kuitenkin kaikkein tarkkasilmäisin puhalluttaja.

Tispolin presidenttinä toimineen ylikomisario Pasi Kemppaisen mukaan ulkomailta on haettu oppia suomalaisista puhallutuksista. Opintomatkalla Suomessa olleet Belgian poliisit havahtuivat vierailunsa jälkeen tilaamaan samanlaisia puhallutusvälineitä, Kemppainen kertoo.

Vuoden 2010 tilastoissa Suomi puhallutti yli 400 kuskia aina tuhatta kohti. Pohjoismaat puhalluttavat eniten, mutta erityisen kunnostautuneita olivat myös Kypros ja Slovenia. Eri kriteerit pysäyttämisille voivat osaksi selittää sitä, miksi näissä maissa jäi joulukuun valvonnassa kiinni paljon rattijuoppoja.

Puhalluttamiset ja asenne näyttäisivät korreloivan. EU-tutkimuksessa Etelä-Euroopassa ajateltiin pohjoista useammin, että juotuaan voi kyllä ajaa, kunhan ajaa sievästi.