Pikavippiongelma räjähti käsiin

Käräjäoikeuksien riidattomista velkomusasioista jo yli puolet on pikavippitapauksia. Velkaneuvonnassa pikavippikierteeseen on vaikea löytää ratkaisua.

Kotimaa
Ruutukaappaus pikavippifirman nettisivusta.
Monetti / Yle Uutisgrafiikka

Pikavippiongelma näkyy jo pahoina ruuhkina Suomen käräjäsaleissa. Yle Uutisten useista käräjäoikeuksista saamien tietojen mukaan velkomustapausten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti pikavippijuttujen vuoksi. Osissa käräjäoikeuksista tarvittaisiin jopa lisävoimia pelkästään pikavippien takia. Myös velkaneuvonnassa tilanne nähdään kestämättömänä, sillä velkakierteeseen on lähes mahdotonta puuttua.

Käräjäoikeuksien työtaakka on valtava

Käräjäoikeuksien riidattomista velkomusjasioista jo yli puolet on pikavippitapauksia. Esimerkiksi Oulun käräjäoikeudessa käsiteltiin viime vuonna yli 22 000 velkomusasiaa. Laamanni Ville Konsenin mukaan noin 70 - 80 prosenttia niistä oli pikavippiasioita. Viidessä vuodessa velkomusasioiden määrä on kaksinkertaistunut. Myös Pohjois-Karjalassa pikavippiongelmat ovat ruuhkauttaneet käräjäoikeuden.

Ihan sillä rajalla mennään.

Laamanni Martti Juntikka

- Tilanne on aika vaativa. Meillä on koko ajan ainakin yhden käsittelijän puute. Kädet käyvät tiuhaan tahtiin pitkin päivää, kertoo Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden toimistosihteeri Sirkku Kokkonen.

Satakunnan käräjäoikeudessa käsiteltiin viime vuonna yli 20 000 velkomusasiaa. Määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti, sillä muutama vuosi sitten niiden määrä oli neljännes nykyisestä. Urakasta on vielä selvitty töiden uudelleenjärjestelyillä.

- Mikäli pikavippiasioiden määrä kasvaa edelleen, niin sitten sillä on vaikutusta jo muiden juttujen käsittelyaikatauluun. Nyt ollaan ihan sillä rajalla, laamanni Martti Juntikka sanoo.

Kataja lopettaisi pikavipit

Eduskunta asetti vastikään pikavipeille korkokaton. Korkokatto astunee voimaan ennen kesää. Asiaa vahvasti ajaneen kansanedustaja Sampsa Katajan mukaan päätös korkokatosta tuli kreivin aikaan.

Korkokatto tuli kreivin aikaan.

Kansanedustaja Sampsa Kataja

- Näissä pikavipeissä käytetään hyväksi ihmisten hätää. Korkokatto tuli juuri oikeaan aikaan. Toivon, että pikavippitoiminta loppuisi kokonaan, jos korkokatto ei toimi, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja.

Pikavippivelkojat eivät helposti jousta

Pikavippien aiheuttamat velkakierteet näkyvät vahvasti myös velkaneuvonnassa. Yhä useammalla neuvontaan hakeutuvalla on muiden luottojen ohella maksettavana pikavippejä.

- Usein pikavipeillä on yritetty hoitaa vanhoja luottoja ja velkakierre on valmis, kertoo talous- ja velkaneuvoja Arja Jokinen Porista.

Erityisesti huolestuttavat pikavippejä ottavat nuoret, joilla ei ole ammattia eikä työpaikkaa.

Talous- ja velkaneuvoja Arja Jokinen

Jokinen sanoo olevansa erityisen huolestunut nuorista, jotka ottavat pikavippejä, vaikkei heillä ole ammattia tai työpaikkaa.

Talous- ja velkaneuvojille pikavipit ovat erityisen hankalia hoidettavia.

- Pikaluottovelkojat ovat aika vaikeita sopimuskumppaneita ja heidän kanssaan on aika vaikea saada sovittua maksuaikatauluja. Viimeisin keino on käräjäoikeudelta haettava velkajärjestely.