Koe uusi yle.fi

Mukihimo voi viedä miehen mennessään

Jyväskyläläinen Raimin Odesho on kerännyt muumimukeja yli kymmenen vuotta. Mies toteaa, että harvinaisuuksien hinnat jo vähän hirvittävät.

ilmiöt
Muumimukeja.
Pikku Myy on muumihahmoista Raiminin ehdoton suosikki. Takana näkyvä Toimisto-muki on ollut tuotannossa vuosina 1996-2002 ja sitäkään ei todennäköisesti alle sadalla eurolla enää saa. Raimin Odesho

Arabian muumimukeista on tullut Suomessa ja osin maailmallakin suosittu keräilykohde. Vuodesta 2002 mukeja keräilleen jyväskyläläisen Raimin Odeshon kokoelmissa niitä on jo 865 kappaletta. Mies muistelee, että hänen ensimmäinen mukinsa taisi olla Rakkaus-niminen.

En ota riskiä, että laittaisin niitä astianpesukoneeseen.

Raimin Odesho

- Taisin saada sen lahjaksi. Sen jälkeen tuli muun muassa 1990-luvun Rauha-muki, jonka ostin kirpputorilta, enkä tiennyt silloin sen arvoa, kuvailee keräilijä.

Rauha-mukia valmistettiin vuosina 1996-2002 ja siitäkin saa näinä päivinä pulittaa jo satoja euroja.

Hamstraus kannatti

Mukien hinnat ovat Raiminin mukaan karanneet jo vähän käsistä. Suurimmista harvinaisuuksista pyydetään jopa tuhansia euroja. Keräilijöiden määrä on myös vuosien varrella kasvanut ja himotuimpia mukeja metsästääkin nyt entistä useampi.

- Tykkään muumeista ja tämä on ollut minulle harrastus. Ostelin mukeja aikanaan paljon, hamstrasin. Ja nyt voi sanoa, että en ole tehnyt virhettä, koska niiden arvo on vaan noussut ja nousee. Nyt tiettyjä mukeja on jo todella vaikea saada. Vielä neljä viisi vuotta sitten mukeja oli helppo saada ja hinnat oli ihan sopivia. Ennen myös keräilijöitä oli vähemmän.

Odeshon kokoelmissa on paljon niin sanottuja kausimukeja muun muassa vuosilta 2005-2007. Kausimukeistakin jotkut ovat jo todella arvokkaita, jopa yhtä hinnakkaita kuin vanhat tuotannosta poistuneet 1990-luvun mukit. Yksi kaikkein himotuimmista on vuoden 2004 Fazer erikoismuki, jota on tehty vain 400 kappaletta.

- Se puuttuu minultakin. Hinta on noussut niin, että siitä pyydetään jopa 3000 euroa. Minulla oli kyllä pari vuotta sitten mahdollisuus ostaa se. Hinta oli silloin jotakin alle 800 euroa, mutta silloinkin se tuntui todella kalliilta.

Naisten ja myös miesten juttu

Keräilijä kertoo, että mukeja ja tietoja niistä tulee etsittyä paljon netistä. Aarteita mies metsästää myös kirpputoreilta, kotikirppiksiltä ja varsinkin kesällä toritapahtumista.

En ole mukeihin kyllästynyt ja tykkään katsella niitä välillä.

- Jos on ahkera kirpputoreilla kävijä, niin joskus onnistuu tekemään löytöjä. Ostelen kausimukejakin jonkin verran vuodessa. Tarkkoja summia en pysty sanomaan, paljonko niihin nykyään rahaa menee.

Muumimukien keräily on ainakin Suomessa vielä enimmäkseen naisten harrastus

- On miehiäkin keräilijöissä, mutta aika vähän. Keräilijöistä löytyy myös nuoria, kertoo mukimies.

Kaikkia ei kahvipöydässä käytetä

Raiminin perheessä osa muumimukeista on arkikäytössä, mutta kaikista niistä ei kahvia tai teetä hörpitä. Parikymmentä mukia on kuulemma käytössä, mutta vanhat 1990-luvun mukit ja tuotannosta poistuneet harvinaisemmat ovat visusti vitriinissä.

- En raaski harvinaisia käyttää, enkä ota riskiä, että laittaisin niitä astianpesukoneeseen tai jos joku arvokas muki tipahtaisi ja menisi rikki, niin kyllä sitten harmittaisi.

Mukit ovat Raiminin mukaan hienoja esineitä.

- Ne ovat minulle tärkeitä ja hienoja esineitä ja kerään muitakin muumiesineitä ja muitakin astioita. En ole niihin kyllästynyt ja tykkään katsella niitä välillä. Eikä sitä tiedä, että jos joskus saa kokoelman täyteen. Minulla on kolme lasta ja kerään mukeja heillekin jonkin verran. En ole ajatellut luopua kokoelmastani.