Pirkko-Liisa Perttula on Suomen tuntemattomin miljoonakirjailija

Yli miljoona myytyä teosta, yli 90 julkaistua kirjaa. Pirkko-Liisa Perttulan vitsikirjoista löytyvä kasku on melko varmasti naurattanut sinuakin, mutta tuskin silti tiesit tätä kemiläistä kirjailijaa nimeltä.

kulttuuri
Pirkko-Liisa Perttulan kirjan Vilustunut lumiukko kansi.
Jari Vesa / Yle

Kemiläisen Pirkko-Liisa Perttulan kirjailijanura alkoi päiväkodista, mutta ei sentään päiväkoti-ikäisenä. 13-vuotiaana Gummerukselle tarjotut runot eivät poikineet sopimusta, mutta päiväkotilapsille kootut vitsit kolahtivat Otavan kustannustoimittajaan.

- Päiväkodissa pojat halusivat aina, että luetaan vitsejä. Kirjoja oli vain kaksi, Kilon poliisi ja Ujo piimä, joten rupesin kokoamaan lisää vitsejä. 1 200 vitsistä tuli sitten ensimmäiset kolme kirjaa, muistelee Perttula.

Ensimmäinen teos oli nimeltään Haisunäätä mikroaaltouunissa. Siitä alkoi ura, joka vei Perttulan mukanaan. Päätoimista kirjailijanuraa on jatkunut vuodesta 2004.

- Sitä ennenkin olen kyllä käytännössä ollut melkein päätoiminen kirjailija. Laskin, että vuoden 1993 jälkeen olen ollut varsinaisessa ammatissani yhteensä ehkä neljä vuotta, Perttula nauraa.

Suomen tuntemattomin miljoonamyyntiin yltävä kirjailija

Tänään Perttulaa - tai oikealta sukunimeltään Tiitistä - voi tituleerata Suomen tuntemattomimmaksi miljoona teosta myyneeksi kirjailijaksi. Miljoonan myydyn kirjan raja rikkoutui jo muutama vuosi sitten.

Minulle ei tuota minkäänlaisia ongelmia keskittyä omiin tekemisiin hälyn keskellä - ei haittaa, vaikka lapset leikkivät ja koirat meluavat ympärillä.

Pirkko-Liisa Perttula

Tuotannossa on vitsikirjoja, koululaisjuttuja, aforismeja, kauhujuttuja, lastenkirjoja... Julkaistuja teoksia on yli 90. Tänäkin vuonna Perttulalta ilmestyy kolme kirjaa.

- Vitsikirja ilmestyy loppukesästä ja tämän kuun lopulla ilmestyyKarmivaa - yäk!-niminen teos, johon on koottu kaikenlaisia ällöttäviä juttuja, Perttula kuvailee.

Kirjailija Pirkko-Liisa Perttula Yle Perämeren studiossa.
Jari Vesa / Yle

- Kolmas kirja on Isän parhaat naurut. Isillehän tavallisesti tehdään sotakirjoja tai sitten härskejä vitsejä, mutta tämän voi lukea vaikka yhdessä lapsen kanssa, Perttula lupaa.

Vitsit kootaan maailmalta monella kielellä

Tuotteliaisuuden taustalla on monitekeminen ja tässäkin päiväkotitaustasta on hyötyä.

- Minulle ei tuota minkäänlaisia ongelmia keskittyä omiin tekemisiin hälyn keskellä - ei haittaa, vaikka lapset leikkivät ja koirat meluavat ympärillä. Voin vaikka yhtä aikaa käydä läpi materiaalia ja katsella poliisisarjaa, Perttula nauraa.

Materiaalia kirjoihinsa Pirkko-Liisa Perttula kokoaa tietysti omasta elämänpiiristään, mutta myös netistä. Kielitaito auttaa, sanoo Perttula.

- Eihän kemiläisillä tai edes suomalaisilla lapsilla mitenkään riittäisi vitsejä ja kaskuja kymmenien kirjojen materiaaliksi. Kerään materiaalia myös ruotsin, saksan ja englannin kielillä.