Älä lahjoita venäläiselle puukkoa äläkä tervehtiessä suukkoa

Venäjällä syntynyt juristi Arsen Kaader kehottaa suomalaisia paneutumaan venäläiseen mielenlaatuun liiketoimien edistämiseksi. Venäläinen liikemies on kiinnostunut ihmisestä ja näyttää tunteensa.

Kotimaa
Yksityiskohta Venäjän lipusta.
Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjällä syntynyt juristi Arsen Kaader pitää suomalaisille koulutuspäiviä venäläisen liike-elämän tavoista ja säännöistä.

Kulttuurierot näkyvät Kaaderin mukaan jo tapaamisen ensihetkinä. Esimerkiksi liikelahjojen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

- Vaikka puukko voisi vaikuttaa hienolta lahjaidealta kotimaisena käsityönä, sitä ei sovi ikinä antaa lahjaksi Venäjällä. Venäläinen antaa mahdollisen puukko-lahjan anteeksi tarjoamalla puukon lahjoittajalle kolikon vastineeksi. Tällöin suomalainen ikään kuin myy puukon ystävälleen, Kaader luettelee.

Puukkoa ei sovi ikinä antaa lahjaksi Venäjällä, ja venäläinen antaa anteeksi tarjoamalla puukon lahjoittajalle kolikon vastineeksi.

Arsen Kaader

Eikä siinä vielä kaikki.

- Venäläinen liikemies haluaa tuntea ihmisen, jonka kanssa tekee töitä. On tärkeää tietää kuka hän on, millä tavalla hän ajattelee, millainen perhe on - ennen virallisia asioita tapahtuva rupattelu on venäläiselle erittäin tärkeä hetki. Suomalainen ajattelee monesti vain tehokkuutta ja aikataulua, ja haluaa hoitaa työasiat ripeästi.

Kaader yllyttääkin suomalaisia toimimaan enemmän tunteella Venäjällä liiketoimia hoitaessaan.

- Mutta positiivisella tavalla. Venäjällä arvostetaan suomalaisten jalat maassa -mentaliteettia ja mutkattomuutta.

Nainen on aina ensin nainen

Kaader kertoo, että Venäjällä nainen on liike-elämässäkin aina ensin nainen.

- Hän pukeutuu ja käyttäytyy naisellisesti, ja odottaa, että häneen suhtaudutaan kuin naiseen. Hänellä menee aikaa valmistautumiseen, joten kun hän saa kehuja laittautumisestaan, se on palkinto vaivannäöstä.

Kun venäläinen nainen saa kehuja laittautumisestaan, se on palkinto vaivannäöstä.

Arsen Kaader

Kaader suosittelee venäläiseen kulttuuriin tutustumista sujuvan kanssakäymisen edistämiseksi.

- Miespuolinen ystäväni meni Pietarissa venäläiseen yritykseen töihin ja ensitapaamisessa kätteli tulevat työkaverinsa. Nuoren naisen kohdalla tilanne meni hassuksi, kun nainen tarjosi sormeaan käteltäväksi.

Hämmentynyt suomalaismies kätteli venäläisnaisen sormen. Omituisen tilanteen taustalla oli Kaaderin mukaan molemminpuolinen hämmennys, sillä venäläisessä bisneskulttuurissa miehet kättelevät toisensa. Naisten kanssa ei kätellä tai vaihdeta suudelmia, vaan heidän kanssa nyökätään.

- Venäjällä ymmärretään heidän tavoistaan poikkeavia tapoja, mutta noloilta tilanteilta välttyy, kun tietää paikalliset tavat, Arsen Kaader kertoo.