Klapikauppa käy osin kuin häkä

Polttopuu- eli klapikauppa on Kainuussa käynyt tänä talvena paikoitellen jopa ennätysvilkkaasti. Osa polttopuuyrittäjistä on myynyt kaikki puunsa. Klapin käyttö on selvästi lisääntymässä, polttopuukauppiaat kertovat.

polttopuu
Puut palavat tulipesässä.
YLE / Antti Kolppo

Kainuussa on tusinan verran polttopuuyrittäjiä. Yksi heistä on suomussalmelainen, osuuskunta Kainuun Kuutamokeikoissa puuhaava Risto Kemppainen. Puuta on mennyt paljon, tämä on paras saavutus koskaan, kertoo Kemppainen:

- Oikeastaan varastosta myydään jo ensi vuoden puuta, että ei ole tämmöistä vuotta vielä ollut. Pari kolme vuotta on tässä ollut hyvin kiihtyvä tahti. Energian hinnannousun takia ihmiset on yhä enemmän alkaneet lämmittämään omia talojaan puulla. Kyllä tässä pitää tuleville vuosille ryhtyä varautumaan entistä isommilla volyymilla.

Niukkaa saatavuutta osissa polttopuita

Leuto talvi on vaikuttanut siihen, ettei kaikilla klapikauppiailla ole ilmennyt myyntipiikkejä Kemppaisen tapaan. Viime talvena pakkasia oli enemmän ja tuolloin pilkekauppiailla oli pidemmät jonot, tänä talvena klapitoimitus on hoitunut samalle viikolle.

Polttopuissa ei ole nyt saantivaikeuksia. Kaikkia mittoja ei tosin ole enää saatavilla, sanoo kajaanilainen polttomuita myyvä Matti Korhonen

- Kyllä niitä kuivia puita vielä löytyy, semmoiset 50 senttiset puhdasta koivua olevat klapit, ne ovat aika vähissä. Sekapuuna löytyy tosin sitäkin mittaa.

Säätilat vaikuttavat selkeästi pilkebisnekseen, tietää Korhonen.

- Eniten polttopuita ostavat omakotiasukkaat. Lisäksi rivitaloissakin, joissa on tulipesiä, niin sinnekin myynti on ollut lisääntymään päin. Kovalla pakkasella poltetaan polttopuita enemmän, ettei kulu niin paljon sähköä.