1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulu ei lähde toistaiseksi mukaan Fennovoiman tukemiseen

Kaupunginjohtaja Matti Pennasen mukaan Oulu ei ole tällä hetkellä lähdössä mukaan Fennovoiman Pyhäjoelle suunniteltuun ydinvoimahankkeeseen. Syynä on muun muassa E.Onin vetäytyminen hankkeesta ja kaupungin huono taloustilanne.

Kotimaan uutiset
Fennovoiman logo yhtiön Pyhäjoen paikallistoimiston ikkunassa.
Risto Degerman / Yle

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen väläytti vielä viime syksynä, että Oulun olisi syytä lähteä mukaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen miljoonien eurojen panostuksella. Pennanen nosti esiin julkisuudessa, että Oulu voisi sijoittaa hankkeeseen jopa 10-20 miljoonaa euroa.

Pari kuukautta myöhemmin saksalainen energiajätti E.On ilmoitti vetäytyvänsä hankkeesta. Niinpä myös Oulussa hanke nostettiin hyllylle.

- Tilanne on tällä hetkellä hyvin epäselvä eikä tällä sektorilla tapahdu mitään, ennen kuin Fennovoiman kokonaisuus selviää E.Onin poislähdön jälkeen, sanoo Pennanen.

- Silloin asiaan varmasti palataan, mutta tällä hetkellä siihen ei kannata polttaa ruutia.

Kaupungin rahat tiukassa

Ratkaisuun vaikuttavat myös Oulun tukalaksi päässyt taloustilanne sekä kaupungin omaan energiahuoltoon liittyvät ongelmat.

- Tilanne on nyt ihan toisenlainen kuin viime syksynä. Kaupungin talouden osalta realiteetti on se, että me joudumme tosissamme miettimään, mihin energiantuotannon ja elinkeinoelämän puolella panostetaan, sanoo Pennanen.

Tällä hetkellä siihen ei kannata polttaa ruutia.

Matti Pennanen

Pennasen mukaan varsinaisia päätöksiä Oulun lähtemisestä mukaan Fennovoiman hankkeeseen ei ole tehty, eikä asiaa ole edes käsitelty virallisesti vielä missään.

Fennovoima on kertonut julkisuudessa, että yhtiön seuraava rahoituskierros tehdään tämän kevään ja kesän aikana. Oulu ei siihen ole ainakaan tässä vaiheessa lähdössä mukaan.

- Hankkeeseen pitää löytää ensimmäiseksi päätoimija. Vasta sen pohjalta voidaan edes teoriassa harkita keskustelujen jatkamista, mutta tällä hetkellä siihen ei ole aihetta.

Kaupunginjohtaja kuitenkin uskoo hankkeen toteutumiseen jollakin tavalla.

-Miten se toteutetaan, se jää nähtäväksi, mutta olen aivan varma siitä, että se toteutuu, koska teollisuuden energian tarve on hoidettava, sanoo Pennanen.

Lue seuraavaksi