Laamanni: Pikavippien myöntämistä pitäisi rajoittaa lailla

Räjähdysmäisesti yleistyneet pikavippiriidat kuormittavat oikeuslaitosta jo kohtuuttomasti, sanoo Pohjois-Savon käräjäoikeuden laamanni Hannu Lindgren.

Kotimaa
2008 ja 2012 vuosien grafiikka.
Yle

Pikavipeistä on tullut muutamassa vuodessa todellinen rasite käräjäoikeuksissa. Pohjois-Savon käräjäoikeuden laamanni Hannu Lindgrenin mukaan tämä näkyy selkeimmin konekielisesti tulleiden suppeiden haastehakemusten määrässä, joihin pikavipit sisältyvät.

Niitä saapui Kuopion käräjäoikeuden käsiteltäväksi viime vuonna jo 11 948 kappaletta. Kasvu on ollut jyrkkää, sillä esimerkiksi vuonna 2008 asioita saapui käräjäoikeuteen 6 845. Muissa itäsuomalaisissa oikeusistuimissa suuntaus on ollut samankaltainen tai jopa jyrkempi.

Käräjäoikeuksien työntekijöille pikavipit ovat jo huomattava kuormittaja, sillä usein oikeudessa joudutaan käsittelemään pieniäkin rahariitoja.

Onko tämä ryhmä sellainen, että siihen on aiheellista laittaa niin paljon yhteiskunnan varoja?

Hannu Lindgren

- Tuntuu tällä hetkellä siltä että se kuormittaa tuomioistuinlaitosta aika kohtuuttomasti. Voisi hyvin kysyä, että onko tämä ryhmä sellainen, että siihen on aiheellista laittaa niin paljon yhteiskunnan varoja, sanoo laamanni Hannu Lindgren.

Hänen mielestään pikavippiriitojen kasautuminen oikeusistuimiin on "miettimisen paikka lainsäätäjälle". Konkreettisemmat toimenpide-ehdotukset hän haluaa kuitenkin jättää poliitikoille.

- Ei ole oikeastaan meidän asia ottaa siihen kantaa, mitä pitäisi tehdä, mutta jos yleisellä tasolla puhutaan niin pitäisi rajoittaa tätä pikavippaamista.

Aktiivisia pikavippiyrityksiä toimii Suomessa kymmenittäin. Niistä useimmilla on kotipaikka pääkaupunkiseudulla. Itä-Suomessa pitää kotipaikkaansa ainakin yksi pikavippifirma: savonlinnalainen Credit Point Finland Oy.