Miksi auto syttyy tuleen?

Viime maanantaina Porissa syttyi auto tuleen kesken ajon. Syttyminen on suhteellisen yleistä, mutta syttymisen syitä on monia.

Kotimaa
Autopalo
Tanja Männistö / Yle

Amerikkalaisissa elokuvissa autot räjähtävät ja syttyvät tuleen melkein mistä tahansa. Todellisuudessa ajoneuvot eivät ihan niin helposti syty palamaan.

Moottoriajoneuvo voi syttyä tuleen monesta eri syystä. Yleisin palon syttymisen syy on koneen tai laitteen viallisuus tai toimintahäiriö. Talviaikana palo lähtee usein lämmittimestä. Raskaissa ajoneuvoissa tulipalo syttyy yleisimmin jarruista tai laakereista.

- Auton sähkölaitteiden ylikuormittuminen tai viallisuus voivat aiheuttaa tulipalon. Auton akku voi esimerkiksi mennä oikosulkuun. Polttoaine- ja öljyvuodot saattavat johtaa syttymiseen. Huollon laiminlyönti ja likaiset moottoritilat voivat osaltaan aiheuttaa syttymisvaaraan, Satakunnan pelastuslaitoksen palomestari Antti Halmela luettelee.

Onnettomuuksiin liittyvät palot ovat melko harvinaisia.

Palomestari Antti Halme

Osa rekisteröidyistä autopaloista on seurausta vaarallisista tulitöistä. Pienessä autotallissa yksikin kipinä voi aiheuttaa suuren palon.

Auto voi syttyä lämmitystolpan nokassa, jos tolpan toiminnassa on jotain vikaa. Liikkeessä ajoneuvo syttyy useimmin konetilasta.

Satakunnassa lähes sata paloa viime vuonna

Satakunnassa kirjattiin viime vuonna 98 liikennevälinepaloa, joista 54 oli henkilöautoja. Palaneita kuorma-autoja oli yksitoista ja traktoreita kuusi. Palaneiden joukkoon kuului muuan muassa myös kaksi mopoautoa ja yksi asuntovaunu.

Koko ajoneuvo voi tuhoutua muutamassa minuutissa.

Palomestari Antti Halme

Toisin kuin ehkä elokuvat antavat ymmärtää, autot eivät syty yleensä törmäyksestä. Kolaritilanteeseen tullessa pelastuslaitos huolehtii ensimmäisenä syttymisen estämisestä.

- Yleensä syttymiset ovat muunlaisia kuin kolaritilanteet. Liikennevälineonnettomuuksiin liittyvät palot ovat itseasiassa melko harvinaisia, Antti Halmela kertoo.

Autokorjaamoista kerrotaan, että autojen palokorjaukset ovat vähentyneet viime vuosina. Moottoriajoneuvojen syttymisiä on kuitenkin ollut tilastojen mukaan lähemmäs sata viime vuonna. Syy mikseivät ajokit päädy korjaamoon saakka on se, että ajoneuvot palavat yleensä lunastuskuntoon jo ennen kuin palokunta ehtii paikalle.

- Ajoneuvopalot etenevät huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi rakennuspalot. Koko ajoneuvo voi tuhoutua muutamassa minuutissa riippuen mistä se syttyy, palomestari Halmela sanoo.

Varmuudella ei voi sanoa, että vanhat autot syttyvät herkemmin kuin uudet, mutta vanhat autot syttyvät usein eri syistä kuin uudet.

- Vanhoissa autoissa alkaa olemaan vanhojen autojen kipuja ja ne syttyvät usein moottoritilasta. Uusissa autoissa on paljon sähkölaitteita ja sähköpalot ovat yleisempiä niissä, Halmela sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus