Yhä useampi syö perunan einesruokana

Keitettynä, muusattuna, lohkoina ja ranskalaisina. Suomalaisten ruokapöytien kestosuosikki taipuu moneksi. Valmiit perunatuotteet löytävät tiensä kuluttajien pöytään entistä useammin.

Kotimaa
Eväsreppu kuhakeitto
YLE

Vielä 1950−60-luvuilla perunaa kasvatettiin lähes jokaisella suomalaisella maatilalla sekä omiin että sukulaistenkin tarpeisiin.

Viime vuosikymmenten aikana ruokaperunantuotanto on erikoistunut ja keskittynyt läntiselle rannikolle. Suomalaisen ruokaperunan päätuotantoalueella Pohjanmaalla on perunanviljelyyn soveltuva maaperä ja ilmastokin on suosinut − peruna saa kasvaa pitkälle syksyyn.

Kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen PerunaSuomi ry:stä näkee, että lähiruoan aikana myös paikallisella perunantuotannolla ympäri Suomen on paikkansa.

Valmiiden perunatuotteiden kulutus kasvussa

Suomalaiset käyttävät perunaa noin 60 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Huomattavissa on Lavosen mukaan trendi, jossa kuoripäällinen peruna korvautuu valmiilla perunatuotteilla.

- Pikkuhiljaa siirrytään pidemmälle jalostettuihin elintarvikkeisiin perunankin osalta.

Siihen, valitseeko asiakas perinteisen raa'an perunan perunatiskistä vai valmiin perunatuotteen, vaikuttaa Lavosen mukaan perheen tilanne, kuinka kiireisesti esimerkiksi arki-iltaisin ateria on saatava valmiiksi.

Perunalla on hyvä tulevaisuuden näkymä edessään.

Antti Lavonen

- Jos harrastukset ja muu vie paljon aikaa ja ruoka pitää saada nopeasti valmistumaan, niin silloin varmaan kallistutaan helpommin valmiseinesten puolelle. Sitten taas viikonloppuna, jos on enemmän aikaa paneutua ruuan laittoon, silloin ostetaan kuoripäällisiä perunoita useammin ja valmistetaan itse ruoka alusta alkaen. Valtaosa perunasta käytettäneen kuitenkin edelleen keitinperunana, Lavonen uskoo.

Perunan suosion puolesta puhuu hinta, peruna on edullista ja terveellistä perusruokaa.

Värilliset pussit auttavat valinnassa

Suomessa on reilusti yli 60 perunalajiketta. Kuluttajan ei kannata opetella kaikkia ulkoa, ja käytössä ovatkin värikoodit, jotka auttavat löytämään tarpeisiin sopivan perunan.

Pikkuhiljaa siirrytään pidemmälle jalostettuihin elintarvikkeisiin perunankin osalta.

Antti Lavonen

- Kolmen eri värisen pussin kautta löytyy sovelias peruna, puhutaan sitten keitoista, laatikkoruuista tai ranskanperunoiden valmistamisesta, Lavonen kertoo.

Perunan kulutuksen Lavonen uskoo pysyvän nykytasolla, mutta perunanviljely on Suomessa vähenemään päin.

- Jalostettuihin tuotteisiin tarvitaan kiloa kohden enemmän perunaa, joten sitä kautta perusperunan kulutus raaka-aineena lisääntyy. Perunalla on hyvä tulevaisuuden näkymä edessään, Lavonen uskoo.