Kanervan lahjusrikosoikeudenkäynti: Kaavoitus syytetyille täyttä hepreaa

Lahjusrikosjutussa syytteessä oleva kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) vaatii syytteitään nurin Helsingin hovioikeudessa. Kanerva sanoo, ettei hän maakuntahallituksen puheenjohtajana tiennyt kaavoituksesta juuri mitään.

Kotimaa
Ilkka Kanerva
Ilkka Kanerva Helsingin hovioikeudessa 4. maaliskuuta 2013Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Syyttäjän ristituleen vastanneelta kansanedustaja Ilkka Kanervalta kuultiin tänään selvitys vuoden 2007 eduskuntavaaleihin liikemiehiltä saadusta vaalituesta ja silloisen ulkoministerin muhkeiden syntymäpäiväjuhlien rahoituksesta.

Lahjuksen vastaanottaminen ja vaikuttaminen kaavoitukseen maakuntahallituksen puheenjohtajana ei kansanedustaja Kanervan mukaan ollut mahdollista.

Kanerva tietää omien sanojensa mukaan kaavoituksesta niukalti:

- En ole mikään kaavapolitiikan ekspertti.

Kanerva vakuuttaa myös, ettei hän milloinkaan puhunut maakuntakaavoista ja kaavoituksesta muiden syytettyjen kanssa.

- Maakuntahallitus ei ole näitä herrojen hankkeita kuuna päivänä käsitellyt, sanoo kansanedustaja Kanerva.

Kukaan ei tiedä koskaan mistään mitään?

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ei halua kommentoida keskeneräistä juttua, mutta Rappe palaa jo käräjäoikeusvaiheessa esittämäänsä väitteeseen rakenteellisesta korruptiosta.

Kun oikeudessa syytetyt vakuuttivat kilvan, että eivät juuri tunne toisiaan, kaavoitusta tai koko maakuntahallituksen olemassaoloa, toteaa valtionsyyttäjä lyhyesti.

- Se, että kukaan ei tiedä mistään mitään, on minun mielestäni varsin tyypillistä silloin, kun lahjusrikoksista on kysymys.

Saamaansa käräjätuomiota istuvaa Nova-liikemies Arto Merisaloa kansanedustaja Ilkka Kanerva kuvailee politiikasta syttyväksi ja "liekehtiväksi" henkilöksi.

- Aktiivinen on mieto ilmaisu sille, miten hän oli mukana poliittisissa riennoissa.

Kanerva kiistää käyneensä keskusteluja Merisalon kanssa kauppakeskushankkeista. Poliitikot suhtautuivat häneen varovaisesti. Kanerva kertoo kuitenkin vuoden 2007 vaalien jälkeen ja silloisen pääministeri Matti Vanhasen hallitusta luotaessa olleensa yhteydessä liikemies Arto Merisaloon noin kerran kuukaudessa.

Oikeudessa kuultiin myös Masku-yhtiöiden keulahahmoa, liikemies Toivo Sukaria. Sukari kertoi, ettei hänen poliisikuulusteluissa kaavoituksesta kertomansa pidä aivan yhtä totuuden kanssa, sillä hän ei välttämättä ymmärtänyt kaikkea. Maakuntahallituksesta ja kaavoituksesta useaan kohteeseen hankkeita suunnitellut Sukari ei omien sanojensa mukaan tiedä mitään.

- Kuolemantuomion uhalla sanon, etten tiennyt Kanervan osuudesta maakuntahallitukseen, sanoi Sukari oikeudessa.

- Häpeäkseni tunnustan, etten tiennyt myöskään koko maakuntahallituksesta.

Kanerva oli jo eilistä rentoutuneempi

Istunnon ulkopuolella Ylen toimittaja ja kuvaaja näkivät eilistä kireää ja kiukkua puhisevaa Kanervaa hiukan rentoutuneemman miehen. Kansanedustaja Ilkka Kanerva tempaisi Ylen kuvaajan kameran olalleen ja kyseli valtionsyyttäjältä kamera kuvausasennossa, josko voisi haastatella syyttäjää.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva sai myös ennen käsittelyn alkua eräänlaisen armahduksen. Oikeuden käytävillä herätti hämmennystä mies, joka lupaili kovaan ääneen ja puoliksi laulaen, että "Ilkka Kanerva on saava kaikki syntinsä anteeksi".