Pikavipit vievät ottajansa yhä useammin oikeuteen Pirkanmaalla

Pikavippioikeudenkäynnit ovat lisääntyneet tasaisesti Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Viime vuonna käsittelyjen määrä ohitti jo 40 000 tapauksen rajapyykin.

pikaluotto
Yksityiskohta pikavippiyhtiön lainahakemuksesta internetissä.
YLE Uutisgrafiikka

Pikavipeistä johtuvien oikeudenkäyntien määrä on kasvanut jyrkästi viime vuosina. Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin viime vuonna noin 41 000 summaarista, eli riidattomiin velkoihin liittyvää asiaa. Juttumassojen käsittely tukkii muutoinkin ruuhkaisia oikeusistuimia.

- Summaaristen tapausten käsitteleminen kuormittaa henkilöstöämme merkittävästi. Suurin osa tapauksista liittyy pikalainoihin, kertoo käräjätuomari Petteri Palomäki.

Muita tyypillisiä oikeuteen päätyviä perittäviä ovat maksamatta jääneet vuokra- tai sähkölaskut.

Korot ja kulut moninkertaistavat velan

Perintätoimistot ostavat saatavat velkojilta nipuittain ja ryhtyvät perintään. Yksi haaste voi sisältää kymmenenkin maksamatonta laskua.

- Etenkin pikavippejä kasaantuu yleensä samalle henkilölle useita. Laskut tulevat perintään ja oikeuteen samalla kertaa.

Pienituloisen velallisen kuorma saattaa kasvaa moninkertaiseksi, kun korkojen päälle lisätään vielä perimis- ja oikeuskulut.

- Velallinen joutuu maksamaan velkansa, ja suoritustuomion yhteydessä määrätään oikeudenkäyntikulujen korvaukset ja muut, jotka menevät ulosottoon jos niitä ei makseta ajallaan. Vaikka kuluja on säännelty jo useita vuosia, saattaa loppusumma nousta silti huomattavaksi sen alkuperäisen pienen pikavipin rinnalla, Petteri Palomäki sanoo.

Perintälakiin tulee maaliskuussa muutoksia.

- Jatkossa säännellään yksityiskohtaisemmin sitä, paljonko kuluja voidaan missäkin tilanteessa periä. Tavoitteena on helpottaa velallisen asemaa.