Hyppää sisältöön

Figaron häät haudataan Suomen Kansallisoopperassa

Suomen Kansallisoopperan pitkäikäisin tuotanto, Figaron häät, saa viimeisen esityksensä maaliskuun lopussa. Eläkkeelle jäänyt ohjaaja, Jussi Tapola, on palannut Figaron häiden viimeisiin näytöksiin. Lavalla nähdään myös uusi nouseva tähti, kun Eeva Hartemaa debytoi samassa roolissa kuin Karita Mattila aikoinaan.

Eeva Hartemaa debytoi kreivitär Almavivan roolissa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suomen Kansallisoopperan lava täyttyy juonittelusta, kun lemmennälkäiset hahmot etsivät toiveidensa täyttymystä Mozartin suosituimmassa oopperassa. 1700-luvulla eläneen neron säveltämä musiikki viehättää yleisöä yhä tänä päivänä.

- Se on niin henkevää, kaunista ja iloista. Mozart on taustalla monelle modernille musiikille ja musiikkilajille, ohjaaja Jussi Tapola kertoo.

Figaron häitä ohjannut Jussi Tapola jäi eläkkeelle puoli vuotta sitten tehtyään lähes neljäkymmentävuotisen uran Kansallisoopperassa, mutta palasi ohjaksiin oopperan viimeisiin näytöksiin.

- Nämä ovat Figaron häät ja samalla hautajaiset. Tämä esitys on ollut kolmekymmentä vuotta ohjelmistossa. Tein sen aikoinaan vanhaan oopperaan eli nykyiseen Aleksanterin teatteriin. Siitä asti Figaron häät on pysynyt pystyssä, ja se on ollut oikein yleisömagneetti.

Figaron häät pilkkasi aatelistoa

Figaron häiden kantaesitys nähtiin Wienissä 1780-luvulla. Ooppera perustuu Beaumarchais´n näytelmään, joka kiellettiin aikoinaan, koska se sisälsi sosiaalista yhteiskuntakritiikkiä. Keisari Joosef II myönsi kuitenkin Mozartille luvan oopperan säveltämiseen.

- Siinä otetaan aatelisto hampaisiin ja näytetään, että he eivät ole sen parempia ihmisiä kuin muutkaan. Ooppera antoi ymmärtää, että tasa-arvo voisi olla tulevaisuudessa luokkayhteiskuntaa parempi ratkaisu.

Näytelmän kreivi Almaviva haluaa käyttää ensiyön oikeutta palvelijansa Figaron morsiamen, Susannan, kanssa. Palvelusväen ja kreivitär Almavivan ovela juonittelu tekee kuitenkin tyhjäksi kreivin aikeet.

Nouseva tähti debytoi kreivittärenä

Onnettoman kreivittären roolissa debytoi aikoinaan Karita Mattila, mutta viimeisissä näytöksissä lavalle nousee uusi nimi, Eeva Hartemaa, joka voitti Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjan vuonna 2013.

Hartemaalle ensiesiintyminen Kansallisoopperassa on merkittävä etappi hänen urallaan.

- Jotain tässä on nyt vihdoin saavutettu. Ihanaa päästä tähän pisteeseen, että pääsee tekemään ihan ammattilaisteatterin lavalla töitä.

Kreivittären osa on niin vaativa, että Hartemaa keskittyy rooliinsa myös lavan ulkopuolella. Hän paneutui herkän ja tunteellisen naisen rooliin etsimällä vertailukohtia omasta elämästään.

- Nämä teemat ovat aina ajankohtaisia. Rakkaus ei koskaan ole helppoa.

.
.