Keski-Uudeltamaalta täystyrmäys neljän kunnan metropolille

- Sen voi vetää vessasta alas, tylytti keravalainen kansanedustaja Eero Lehti Metropoliesiselvityksen antia. Myöskään Tuusulasta ei lyötynyt ymmärystä neljän kunnan metropolimallille.

Kotimaa
Eero Lehti, kansanedustaja, Kokoomus
Yle

Metropolialueen esiselvitys sai Keski-Uudeltamaalta tyrmäävän vastaanoton. Keravalainen kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti näkee metropoliselvityksellä vain yhden käyttötarkoituksen.

- Sen voi vetää vessanpöntöstä alas. Se on esimerkki siitä, miten asioita ei tule hoitaa.

Lehden mielestä Keski-Uudenmaan kaikki kunnat toimivat hyvin ja ovat elinkelpoisia. Lehti ei huolisi Keravan kumppaniksi velkaista Vantaata. Liitos kaataisi hänen mukaansa Keravan veronmaksajien niskaan 100 miljoonan ylimääräisen laskun.

Lehden mielestä suuret kunnat ovat muutenkin tehottomia. Vaikka mies on kuntaliitospuolue Kokoomuksen edustaja, kuntauudistushanke on hänen mielestään tullut tiensä päähän.

Tuusula ei halua pilkottavaksi 

Keravan rajanaapuri Tuusulakaan ei näe nykyisessä ehdotuksessa mitään hyvää. Liitossuunta on esityksissä aivan väärä.

- Emme ole ollenkaan lähdössä siihen, että Tuusula jaetaan. Meillä on Keski-Uudellamaalla hyvä identiteetti ja hyvää yhteistyötä. Nyt on aika lähteä etsimään vaihtoehtoja pohjoisen suunnasta. Näen ykkösenä Järvenpään ja Keravan. Sitten jos tarvitaan, Mäntsälä, Pornainen, ja aina Hyvinkäälle asti. Se on aina parempi, kuin että jäädään lähiöksi Vantaan perukoille, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuija Reinikainen laukoo.

Vielä noin vuosi sitten osa Tuusulan kuntapoliitikoista vastusti kaikkia kuntaliitoksia henkeen ja vereen. Valtion suunnitelma jättimäisistä kunnista on kuitenkin saanut Tuusulan kääntämään takkinsa ja liitto lähinaapureiden kanssa näyttää äkkiä houkuttelevalta.

Varovaista kannatusta Vantaalta

Metropolin länsilaidalle jäävää Kirkkonummea ollaan naittamassa Espooseen ja Kauniaisiin. Kirkkonummi jatkaisi mieluusti itsenäisenä, mutta neljä suurta kaupunki on kunnan mielestä parempi kuin kaksi jättiläistä.

- Lähtökohta ollut se, että voimme järjestää palvelut itse. Mutta maankäyttö ja liikenne hallitsee niin paljon, että haetaan isoja kokonaisuuksia. Sanotaan että Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi on mieluisampi vaihtoehto kuin kaksi suurta kaupunkia, Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio pohtii.

Neljän kaupungin mallissa Vantaa nappaisi syliinsä Tuusulan eteläosat ja Keravan. Kaupungissa suunnitelmaan suhtaudutaan varauksellisen myönteisesti.

- Tässä oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa, joiden väliltä oli valittava. Vantaan suunnalta näyttää siinä mielessä hyvältä, että tässä on mietitty metropolin monikeskuksisuutta ja kehittämisen edellytyksiä monipuolisemmin kuin kahden keskuksen mallissa, Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen sanoo.