Kalle Palander tylyttää mäkihyppääjiä

Entistä alppihiihtotähteä ärsyttää mäkihyppääjien purnaaminen rahasta.

urheilu
Kalle Palander pujottelun maailmancupin avauskilpailussa Levillä 10. marraskuuta.
Kalle Palander pujottelun maailmancupin avauskilpailussa Levillä 10. marraskuuta.Maija-Liisa Juntti / Yle

Alppihiihdon ex-maailmanmestari Kalle Palanderia ärsyttää mäkihyppääjien purnaaminen.

- Mäkihypyssä on totuttu siihen, että asiat ovat hyvin, samoin kuin kaikissa perinteisissä suomalaisissa lajeissa. Kättä taskuun ja maksamaan, ohjeistaa Palander mäkihyppääjiä.

Mäkihyppääjät aloittivat syksyllä Kansallistalkoot-rahankeräyskampanjan, jolla on tarkoitus saada resursseja harjoitteluun ja kilpailuihin. Oman uransa alun Palander rahoitti perheensä tuella. Varat otettiin valmentajaisän budjetista.

- Maajoukkueessa oltiin vain nimellisesti. Sponsoreita ei ollut.

Viime vuonna uransa lopettaneen Palanderin mukaan alppihiihto on tällä hetkellä hyvässä asemassa sponsorien ansiosta. Lajiin kohdistettavat rahat kuluvat kuitenkin liikaa organisaatioiden pyörittämiseen.

- Yhteistyökumppanit laittavat rahaa, jotta toimistoon saadaan lisää työntekijöitä istumaan ja juomaan kahvia.

Parempi kohde olisi nuorten lupausten tukeminen.

- Lahjakkaita laskijoita tulee tavallisista perheistä. Tällä hetkellä vaarana on se, että lajista tulee rikkaiden lasten leikkikenttä.

Rahasta voi olla kuitenkin myös haittaa, sillä se saattaa laiskistaa urheilijoita. Palanderin mukaan 90-luvulla lajin pariin tuli ”nälkäistä porukkaa”, vaikka alppihiihtäjät joutuivat maksamaan kaiken itse. 2000-luvun puolivälissä tilanne kuitenkin muuttui.

- Välineet ja vaatteet olivat viimeisen päälle, eikä kukaan maksanut mitään. Maajoukkueessa oli 10 laskijaa, mutta vuonna 2009 jäljellä olin vain minä. Oliko vika valmennuksessa vai olivatko asiat liian helppoja, pohtii Palander.

Huippu-urheilu kulkee jälkijunassa

Palander sanoo Suomalaisen huippu-urheilun kulkevan jälkijunassa.

- Vaikea sanoa, pystyykö Suomessa puhumaan enää huippu-urheilusta, vai pitäisikö puhua vain urheilusta, Palander täräyttää.

Esimerkiksi hän ottaa hiihdon. Viime viikolla päättyneiden MM-kisojen mitalisaalis oli suomalaisten osalta huonoin sitten toisen maailmansodan.

- 80-luvulla murtomaahiihdossa pärjättiin sillä, että mentiin Olokselle harjoittelemaan, mutta ei ymmärretty sitä, että muut maat panostavat ja kilpailu kovenee.

Palanderin mukaan urheilun rahalliseen tukemiseen suhtaudutaan Suomessa kriittisesti.

- Suomessa ei saa puhua rahasta ja urheilusta samassa lauseessa. Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että urheilulla saisi elää.

Suhtautuminen vaikuttaa urheilulle ohjattaviin tukiin, arvelee Palander. Myös sponsorit saattavat karsastaa yhteistyökumppanuutta imagohaitan pelossa. Palanderin mukaan yrityksille on helpompaa lahjoittaa rahat hyväntekeväisyyteen.

A-Studio: Stream käsittelee huippu-urheilun rahoitusta perjantaina 8.3. TV1:llä klo 21. Vieraina studiossa Kalle Palander sekä urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuori.

A-studio: Stream Twitterissa (siirryt toiseen palveluun)
A-studio: Stream Facebookissa (siirryt toiseen palveluun)
A-studio: Stream Areenassa