Etäluettavissa sähkömittareissa tietoturva- ja yksityisyysongelmia

Hakkeri voi saada pimeäksi vaikka koko kaupungin ja yksittäinen mittari verkossa voidaan tunnistaa, sanoo tutkija.

Ulkomaisissa tutkimuksissa on todettu, että etäluettavat sähkömittarit ja älykkäät sähköverkot voivat aiheuttaa tietoturva- ja yksityisyydensuojaan liittyviä ongelmia.

- USA:ssa on tehty useampia katsauksia, esimerkiksi MIT:n tietoturvakartoituksessa (siirryt toiseen palveluun) on huomattu, että yksittäinen mittari verkossa voidaan tunnistaa sen kautta, että se lähettää tietoa tietyllä taajudella, sanoo Tampereen yliopiston informaatiotieteiden laitoksen tutkija Mikko Ahonen.

Ahosen mukaan hakkerihyökkäyksellä voi hyvin pienellä vaivalla saada toimimattomaksi kymmeniätuhansia tai jopa miljoonia sähkömittareita. USA:ssa on tehty myös testihyökkäyksiä mittareihin.

- Etäluettavien sähkömittareiden tietoturva on lähes olematon, Ahonen sanoo.

Etäluettavat sähkömittarit sisältävät ongelmia myös yksityisyydensuojan kannalta. Ahosen mukaan USA:ssa kulutusdataa on jo vuotanut muille kuin sähköyhtiöille, myös kaupallisille toimijoille.

- Siitä näkee, koska koti on pimeänä, mitä tv-kanavia katsotaan tai mitä laitteita käytetään.

Suomessa sähköalaa edustavan järjestön Energiateollisuuden mukaan Suomen tietoturvasäännökset poikkeavat kuitenkin USA:sta selvästi. Sähkömittarin tietoja saa käyttää vain sähköverkkoyhtiö, myyjä ja asiakas,  eikä niitä saa luovuttaa ulkopuolisille toimijoille. Energiateollisuudesta huomautetaan myös, että  tv-kanavan jäljittäminen sähkömittarin tietojen perusteella on hyvin vaikeaa.