1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK: Yhä useampi muuntohuumeiden käyttäjä joutuu sairaalaan

Myös reseptilääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt rajusti viime vuosina.

Kovaa vauhtia lisääntyvät muuntohuumeet vievät yhä useammat sairaalaan, selviää YK:n tiistaina julkaisemasta raportista. YK vaatii nyt maailmanlaajuisia ponnisteluja, jotta muuntohuumeiden leviäminen saataisiin estettyä.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan markkinoilla on tuhansia erilaisia muuntohuumeita. Kyseisissä huumeissa ongelmallista on se, että niitä ei valvota kansainvälisesti ja niitä on laajalti saatavilla internetissä, YK:n raportissa todetaan.

YK:n mukaan toinen kasvava ongelma on reseptilääkkeiden väärinkäyttö. Tyypillisesti väärin käytettyjä reseptilääkkeitä ovat erilaiset kipulääkkeet, rauhoittavat lääkkeet sekä epilepsian hoitoon tarkoitetut lääkkeet.

Reseptilääkkeiden väärinkäyttö on vakava ongelma erityisesti Pohjois-Amerikassa ja Etelä- sekä Kaakkois-Aasiassa. Reseptilääkkeiden väärinkäyttö suonensisäisesti on yleistä Etelä-Aasiassa, mikä lisää hiv-infektioiden sekä B- ja C-hepatiitin riskiä.

Joissakin Latinalaisen Amerikan maissa jopa kuusi prosenttia yläkouluikäisistä ovat käyttänyt rauhoittavia lääkkeitä väärin.

Pohjois-Amerikassa väärinkäyttöä helpottavat huono reseptikäytäntö sekä lääkkeiden helppo saatavuus.