Venezuelassa arki pysähtyi - maahan julistettu viikon suruaika

Useat venezuelalaiset keskeyttivät työnteon, kun tieto presidentin kuolemasta julistettiin. Armeija ja poliisi ovat saapuneet kaduille valvomaan järjestystä. Hautajaiset ovat jo tällä viikolla.

Ulkomaat
Ihmisjoukko ja valtava Venezuelan lippu Bolivar-aukiolla.
Tuhannet venezuelalaiset kerääntyivät Bolivar-aukiolle Caracasissa suremaan yhdessä presidentin kuolemaa tiistai-iltana.Boris Vergara / EPA

Venezuelassa presidentti Hugo Chávezin kuolema on pysäyttänyt ihmisten arjen. Pääkaupungissa Caracasissa sadat venezuelaiset saapuivat kaduille suremaan Chávezin kuolemaa.

Caracasin kantakaupungissa sijaitsevat kaupat, ravintolat ja toimistot sulkivat ovensa aikaisin, kun tieto Chávezin kuolemasta levisi. Useat ihmiset jättivät työpäivänsä kesken.

Kotiin kiiruhtaneet venezuelalaiset aiheuttivat ruuhkia ympäri Caracasia, minne saapui kymmeniä poliiseja ohjaamaan liikennettä ja valvomaan järjestystä. Varapresidentti Nicolás Maduro on ilmoittanut, että poliisien lisäksi asevoimat pitävät kaduilla järjestystä yllä.

Ainoa tietoon tullut poliittinen välikohtaus on tapahtunut korkeimman oikeuden rakennuksen ulkopuolella, missä noin 40 opiskelijaa on osoittanut mieltään yli viikon. Joukko naamioituneita miehiä hyökkäsi opiskelijoiden kimppuun. Opiskelijat ovat vaatineet hallitukselta tarkempia tietoja presidentin terveydentilasta.

Mies itkee Chávezin kuva sylissään.
Chávezin kannattajat itkivät avoimesti kaduilla.David Fernandez / EPA

Venezuelaan on julistettu viikon suruaika. Maduro on kehottanut venezuelalaisia kerääntymään Caracasissa sijaitsevalle Bolivarin aukiolle. Chávezin poismenoa muistetaan myös Kuubassa, jonne on julistettu kolmen päivän suruaika.

Kaikki eivät vuodata kyyneliä Chávezin poismenon vuoksi. Etenkin varakkaiden venezuelalaisten keskuudessa Chávez on ollut jopa vihattu henkilö.

Hautajaiset perjantaina

Chávez haudataan perjantaina, ilmoitti hallituksen edustaja öisessä tv-lähetyksessä pian Chávezin kuoleman jälkeen. Hautapaikkaa ei ole vielä päätetty, hän sanoi.

Hautajaisiin saakka Chávezin ruumis lepää Caracasin sotilasakatemiassa.

Useimmat Latinalaisten maiden presidentit ovat ilmoittaneet surunvalittelujensa yhteydessä osallistumisestaan hautajaisiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters