1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuuraongelma saatu vihdoinkin kuriin

Kainuuta vaivannut sähköjohtojen kuura- ja lumikuormaongelma on aiheuttanut verkkoyhtiö E.ONille noin 600 000 euron kustannukset. Kuuraa poistettiin sähköjohdoilta ja puista lähes kahden kuukauden ajan.

Kotimaan uutiset
Helikopteri lumisen metsän yllä.
Aleksi Hakala / Yle

E.Onin sähköverkkoa lähes kaksi kuukautta vaivanneet kuuraongelmat päättyivät viime viikolla, kun lämpötila nousi muutamana päivänä plussan puolelle. Apua oli myös kovasta tuulesta, joka puhdisti puut ja sähköjohdot lumesta. Kahden kuukauden kuuranpoistourakka maksoi verkkoyhtiölle noin 600 000 euroa, laskee aluepäällikkö Marko Manninen.

- Ylä-Kainuussa kuuraa on enää korkeimmilla vaaroilla, mutta sähköjohdot ovat silläkin suunnalla jo käytännössä puhtaita lumesta. Uutta kuuraakaan ei juuri kerry enää. Yksittäisiä vikoja voi vielä tulla, kun linjojen alle taipuneet räippäpuut alkavat nousta ylös.

Sähköjohdoille kertyvä lumi on lähes jokatalvinen ilmiö, mutta tänä talvena ongelma kesti harvinaisen pitkään.

- Vaikka pakkasta oli kymmenkunta astetta, satoi alijäähtynyttä vettä, joka tarrautui sähköjohtoihin.

Ylä-Kainuussa eniten kuuraa

Tammi-helmikuun 2013 aikana E.ONin verkkoalueella on ollut 167 keskijänniteverkon vikaa. Manninen arvioi, että vikamäärä olisi ollut moninkertainen ilman ennakoivaa kuuranpoistoa. Pähimmillaan ongelmat olivat tammi-helmikuun vaihteessa., jolloin muutaman päivän aikana viat koskivat noin 10 000 asiakasta.

Pahimmat kuura-alueet olivat Suomussalmi, Hyrynsalmi, Paltamo ja Puolanka. Kopistelutöihin siirrettiin verkkoasentajia jopa Kainuun ulkopuolelta ja parhaimmillaan töissä oli parikymmentä työryhmää.

Kuuran kopistelutöiden aikana käytiin läpi koko Ylä-Kainuun noin 3 500 kilometrin pituinen keskijänniteverkko, osa siitä jopa viiteen kertaan. Kuuraa kopisteltiin johdoilta myös Sotkamossa ja Kuhmossa, mutta siellä ongelma oli lyhytaikaisempi. Pahimpia kuurapaikkoja etsittiin kahdella helikopterilla usean viikon ajan.

Edelleenkin pienjännitejohtoja kopistellaan ja puita poistetaan johtojen päältä asiakkaiden ilmoitusten perusteella. Niitä otetaan vastaan maksuttomassa vikailmoituspuhelimessa 0800 9 2500.

Lue seuraavaksi