Pikavippien oikeudenkäyntikuluja on kohtuullistettu

Syyskuussa voimaan astunut lakimuutoksen tavoitteena on vähentää tilanteita, joissa pelkkä velkomustuomion hakeminen kasvattaa velallisen velkasaldoa moninkertaiseksi alkuperäiseen velkapääomaan nähden.

Lainamarkkinat
Jyrki kiviniemi

Pikavippiongelmien kasvun uskotaan taittuvan Kemi-Tornion käräjäoikeudessa lakimuutoksen ansiosta. Puoli vuotta sitten voimaan tullut laki rajoittaa velkojien mahdollisuutta periä velalliselta kohtuuttoman suuria oikeudenkäyntikuluja, jotka usein moninkertaistivat velallisen velkasaldon.

-Ennen lakiuudistusta esimerkiksi 29 euron velkomusasiassa oli perimiskulut lähes 90 euroa ja oikeudenkäyntikulut 200 euroa, Kemi-Tornion käräjäoikeuden laamanni Jyrki Kivininiemi kuvaa.

Velkomusasioiden määrä tuplaantunut

Kemi-Tornion käräjäoikeudessa käsiteltiin viime vuonna 6 000 pikavippi -ja kulutusluottoasiaa, kun vastaava luku kaksi vuotta aikaisemmin oli 3 500.

Lakimuutos on pysäyttänyt pikavippitapausten lisääntymisen, mutta Jyrki Kivininiemen mukaan tekemistä sillä saralla vielä riittää.

Ensin on myönnetty velat ja sitten kun niitä on jäänyt maksamatta, niin sitten oma perintätoimisto on perinyt velkoja tietenkin kaikilla maksimikuluilla.

Jyrki Kiviniemi

-Näillä näkymin tänä vuonna tulee vireille 5 500 -6 000 tapausta. Määrän kasvu on taittunut, mutta kyllä tapausten määrä pitäisi saada alenemaan selkeästi. Silloin velallisten asema tulisi paljon paremmaksi.

Pikavipit peritään maksimikuluilla

Kiviniemen mielestä velkomusasiatilanne pitäisi saada vuoden 2008 tasolle, jolloin tapauksia oli reilut 3 000.

- Silloin palattaisiin normaalitasoon, hän toteaa.

Kiviniemi kertoo, että samoilla henkilöillä voi olla kymmenenkin pikavippifirmaa ja oma perintätoimisto.

-Eli ensin on myönnetty velat ja sitten kun niitä on jäänyt maksamatta, niin sitten oma perintätoimisto on perinyt velkoja tietenkin kaikilla maksimikuluilla. Tästä on kyllä viestitetty käräoikeuksista ministeriöön päin, että tähän pitäisi saada jollakin tavalla tolkkua.