Suomalaisnuoret kesätöihin Venäjälle

Suomalaisnuorille on tänä vuonna tarjolla ennätysmäärä kesätöitä Pietarin seudulla. Töitä tarjoavat lähinnä Pietarissa toimivat suomalaisyritykset, mutta myös venäläisyritykset ovat alkaneet kiinnostua suomalaisista työntekijöistä. Työpaikan saamista vaikeuttaa kuitenkin työlupien hidas käsittely.

Kotimaa
Venäjä, Pietari, Iisakin kirkko
Yle/Etelä-Karjala

Maria Riivari lukee lakia Pietarissa ja on myös jäänyt kesätöihin kaupunkiin.

- Alun perin ajattelin tulla tänne vaan vuodeksi, mutta kyllä hyvin nopeasti selvisi, että en pääse pois täältä, naureskelee Riivari.

- Tuntuu siltä, että jatkossa töitä löytyy ja mahdollisuuksia on paljon.

Työpaikan saaminen Pietarissa on varmaa, sillä Venäjän lain tuntevia suomalaisjuristeja on harvassa.

Entistä useampi Pietarissa toimiva yritys haluaa palkata suomalaisia kesätöihin Venäjälle. Taustalla on lähivuosina edessä oleva työvoimapula, mikä näkyy hyvin koulutettujen palkoissa, sanoo Stockmannin ulkomaantoimintojen kehitysjohtaja Lauri Veijalainen.

- Eksperttien palkat Venäjällä ovat jo korkeammat kuin Suomessa. Tällä hetkellä työvoimasta on äärettömän kova kilpailu, kertoo Veijalainen työvoimatilanteesta.

Työt Pietarissa kiinnostavat nuoria

Pelkästään Pietarissa toimii tällä hetkellä 500 suomalaisyritystä. Venäjän työmarkkinoiden muutos lisää kiinnostusta opiskeluun ja myöhemmin töihin tuloon Venäjälle, pohtii vaihto-oppilaaksi Pietariin tullut Olli Viemerö Turusta.

- Suurin syy, että lähdin vaihtoon ja että yliopistossa aloitin venäjän opinnot, oli että tänne voisi joskus tulla töihin.

Moni hakee myös kesätyö- tai harjoittelupaikan avulla tuntumaa siihen, miten palvella Suomessa käyviä venäläisiä. Pietarissa opiskeleva mikkeliläinen Tommi Wetterstrand miettii esimerkiksi verkostojen tärkeyttä.

- Kaikkein hienointa olisi se, että olisi verkosto ja suhteita tänne Venäjälle.

Lupakäytäntöjä pitäisi uudistaa

Tänä kesänä suomalaisyritykset työllistävät Pietarissa noin sata Suomesta tulevaa kesätyöntekijää. Todellinen tarve työntekijöille olisi moninkertainen, mutta lupakäytännöt ovat esteenä, sanoo Pietarin suomalaisyrityksiä edustavan Suomen Venäjä-klubin puheenjohtaja Petri Vuorio.

- Yksinkertaisesti suomalaisen harjoittelijan työlupa- ja viisumiprosessi on pitkäkestoinen ja vaikea prosessi, jolloin kiinnostus rekrytointeihin laantuu.

Työlupakäytännön yksinkertaistaminen on kuitenkin välttämätöntä, sillä lähivuosina ulkomaalaisten osuus venäläisyrityksissä väistämättä kasvaa. Sopeutumista puolin ja toisin helpottaa jos työ ja tekijät tuntevat toisensa.

- Tämä Venäjällä kesätöissä olo antaa tuntumaa kansainväliseen bisnekseen. Opitaan tunnistamaan kulttuurieroja ja opitaan toimimaan monikulttuurisessa ympäristössä, tuumaa Vuorio.