Koirakouluttaja Tanja Karpela: Halvalla saa kalliin koiran

Moni ajattelee tekevänsä hyvää ostaessaan koiran huonoista oloista, mutta houkutteleekin lisää yrittäjiä pentutehtailijoiksi, sanoo Karpela.

Tanja Karpela.
Asiantuntijat arvioivat pentutehtailun lisääntyneen viime vuosina ja bisneksessä liikkuvan vähintään satoja tuhansia euroja. Pentutehtailusta oli puhumassa Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton koiravastaava ja ongelmakoirakouluttaja Tanja Karpela.

Pentutehtaan halpa koira tulee kokonaiskustannuksiltaan hyvin kalliiksi, sanoo Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton koiravastaava ja ongelmakoirakouluttaja Tanja Karpela.

Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona vieraillut Karpela muistuttaa, että hinta ei kuitenkaan aina paljasta, millaisista oloista koira on. Pentutehtailijan koira on helpompi tunnistaa myyjän tavasta kaupitella pentua.

- Jos ostotapahtumassa myyjällä on kova kiire tai ehdotetaan ostopaikaksi jotakin epämääräistä, niin silloin pitää hälytyskellojen soida. Pitää olla avointa ja pitää olla aikaa ostaa, Karpela neuvoo.

Koiran ostoa harkitsevan olisi Karpelan mukaan hyvä käydä katsomassa paikan päällä, miltä olosuhteet ja pennun emo näyttävät. Pentutehtaissa tuotettujen koirien emot ovat synnytyskoneita, joilla pentuja teetetään jatkuvasti.

- Pentutehtailija on usein erittäin taitava. Ostotapahtuman jälkeen myyjää ei enää tavoiteta. Usein hänellä on prepaid-liittymä, Karpela sanoo.

Tanja Karpela uskoo, että moni ajattelee tekevänsä hyvää ostaessaan koiran karmeista oloista. Tällaisten koirien osto kuitenkin ruokkii alalle lisää yrittäjiä. Pentutehtailu onkin jatkuvasti lisääntynyt. Huonosti hoidetut pennut ovat usein hyvin sairaita.

- Halvan ja sairaan koiran kokonaiskustannukset hoitokustannuksineen tulevat paljon kalliimmiksi. Siitä tulee hyvin kallis koira, ja lopulta koira on vielä menehtynytkin, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton koiravastaava Tanja Karpela toteaa.