Norppalähettiläät lapsia valistamaan - jyrkimmät kannanotot tulevat vähemmistöltä

Luonnonsuojeluliiton tuoreet Pohjois-Karjalan norppalähettiläät puhuvat positiivisen valistustyön puolesta. Asenteet norppaa kohtaan ovat suotuisat, mutta tehtävääkin löytyy.

luonto
Norppalähettiläät
Yle

Pohjois-Karjalan tuoreet norppalähettiläät Meeri Zembe ja Kirsikka Pynnönen aloittivat maakunnan koulukiertueen ensi viikolla Joensuusta.

Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) järjestämissä tilaisuuksissa lasten päihin kaadetaan tietoa norpan elämästä ja uhanalaisuudesta. Tietoja höystetään mukana olevalla pesäpienoismallilla ja rutisteltavalla pehmolelulla.

- Kyllä norppa meitä työssä paljon söpöydellään auttaa, mutta oikeaa tietoa on tärkeä antaa, jotta ihmiset toimisivat oikein, norppalähettiläs Meeri Zembe sanoo.

Lähettiläitä kouluttavan SLL:n aluepäällikkö Kaarina Tiaisen mukaan tietoa tarvitaan erityisesti parhaillaan voimassa olevasta pesimärauhasta. Tunnetuilla norppa-alueilla liikkumista tulisikin nyt välttää. Erityisen kriittisiä paikkoja ovat luotojen rannat.

Kyllä norppa meitä työssä paljon söpöydellään auttaa.

Meeri Zembe

- Jos se kuulee ja vaistoaa vieraita ääniä, se voi tehdä pakosukelluksia ja kuutin imetys voi häiriintyä, Tiainen muistuttaa.

Tiaisen mukaan keväisin ihmisten mielissä aiheuttavat eniten hämmennystänorpan pesälaskennat. Osa ihmisistä ihmettelee, miksi juuri tutkijat saavat häiritä norppien hiljaiseloa.

Jyrkimmät kannanotot suojelun heikentämisestä tulevat hyvin pieneltä, mutta äänekkäältä vähemmistöltä.

Kaarina Tiainen

- Jotta suojelutyötä voidaan ylipäätään tehdä, niin niitä on pakko tutkia. Meidän on saatava mahdollisimman paljon tietoa, jotta suojelutoimet voidaan kohdentaa oikein. Pesälaskenta on ainoa tapa jolla saamme tietoa norpan lukumäärästä, Tiainen vastaa ihmettelijiöille.

Tiaisen kokemusten mukaan asenteet norpan suojelutyöhön ovat Saimaan alueella suotuisat. Poikkeuksiakin löytyy etenkin tietyiltä Etelä-Savon alueilta.

- Valistustyö ei ole ollut eri maakunnissa sen vaikeampaa. Suurin osa ihmisistä gallupien mukaan Saimaan alueella haluaa, että saimaannorppa selviytyy ja suojelutyötä tehdään tehokkaasti. Monesti kaikkein jyrkimmät kannanotot suojelun heikentämisestä tulevat hyvin pieneltä, mutta äänekkäältä vähemmistöltä, Tiainen sanoo.