1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Veripeltojen elävä muistomerkki saanut nimekkään suojelijan

Lahdessa vapun alla järjestettävä sisällissotaperformanssi kiinnostaa kulttuuriväkeä ja vaikuttajia laaja-alaisesti. Presidentti Tarja Halonen on tulevan suurtapahtuman suojelija.

Kuva: Tapani Ripatti / Yle

Lahdessa huhtikuussa toteutettava sisällissotaperformanssi etenee myötätuulessa. Fellmannin pelloilla toisinnetaan taiteen keinoin Suomen sisällissodan tapahtumia huhtikuun lopulla.

Performanssi on saanut useita nimekkäitä kummeja ja arvovaltaisen suojelijan, presidentti Tarja Halosen. _Fellmannin pelto - 22-tuhannen ihmisen elävä muistomerkki -_teoksen tekijä Kaisa Salmi sai lisäksi Suomen Kulttuurirahastolta apurahan työhönsä.

Taideteoksen toteuttamiseen tarvitaan tuhansia vapaaehtoisia.

Suojelijan lisäksi tapahtumalla on eräänlaisia kummeja, jotka ovat kiinnostuneita teemasta ja taiteen käytöstä traumahistoriassa.

Sotakorkeakoulun johtamistaidon professori, filosofian tohtori Ari_Mauri Huhtinen, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, taitelijaprofessori Jorma Uotinen ja toimittaja Ruben Stiller ovat myös ilmaisseet halunsa olla mukana tapahtumassa.

Taitelija Kaisa Salmi kertoo myös, että teokseen sanoitetaan Ranskan kansallislaulu _Marseljeesi _uudelleen.

- Käännökseen tekee tunnettu suomalainen moderni lauluntekijä ja sanat tulevat peilaamaan Suomen yhteiskuntaa nykypäivänä, paljastaa Salmi.