"Lopeta yrityksesi"

Yhä useammalla yksinyrittäjällä on pahoja maksurästejä, eivätkä yrityksen tulot riitä esimerkiksi eläkemaksuihin. Talousapu-palveluun soittaneista joka kolmannelle suositellaan yritystoiminnan lopettamista.

Kotimaa
Rakennuspiirtäjä
Moni ryhtyy yrittäjäksi vasten tahtoaan välttääkseen työttömyyden. Useat elävät köyhyysrajan alapuolella.Tuleeko nykyajan torppareista tulevaisuuden eläkepommi? Toimittaja Ami Assulin.

Yritysten maksuhäiriöt ovat rajussa kasvussa ja useimmiten perinnän kohteena ovat alle neljä henkilöä työllistävät yritykset.

Entistä useammalla yksinyrittäjällä on pahoja maksurästejä, he ovat ulosoton kohteena ja joutuvat turvautumaan jopa pikavippeihin. Tämä käy ilmi liikkeenjohdon konsulttien pyörittämän Talousapu-palvelupuhelimen yhteydenotoista.

- Pahaa pelkään, että olemme menossa samaan suuntaan kuin 1990-luvun laman aikana. Kaikki eivät ole vieläkään selvinneet siitä velka- ja takaustaakasta, vaikka siitä on niin pitkä aika. Tässä on samanlaisia piirteitä: me saatamme olla pian samassa tilanteessa, eli tänne jää todella pitkäksi aikaa taas syrjäytyneitä ihmisiä, sanoo kehityspäällikkö Jari Leskinen Talousapupalvelua tuottavasta PKT-säätiöstä.

Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Ainoa vaihtoehto: lappu luukulle

Työn näyttämö on muuttunut ja yrittäjyydestä on tullut yksi työllistämisen peruspilareita. Työ ja elinkeinoministeriön Yrittäjyyskatsaus 2012 kertoo uudesta ennätyksestä: Suomessa toimi viime vuoden lopussa 255 000 yritystä.

Itsensä työllistäjien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tarkkaa lukua ei tiedetä, mutta heitä arvioidaan olevan jopa 170 000.

Itsensä työllistäjä on ns. pakkoyrittäjä tai näennäisyrittäjä, kun ansiotyö on muutettu toimeksiantotyöksi, kun toimeksiantaja ja taksat ovat kiinteät, tai kun yrittäjäksi on joutunut vastoin tahtoaan.

- Palvelualoilta, ravintola- ja kuljetusliiketoiminnasta… Yksinyrittäjät, fysioterapeutit, freelancetoimittajat. Niitä on hyvin paljon, myös muun muassa rakennusalalla, Talousapupalvelun puhelinpäivystäjä ja Mrs. Moneypennyn konsultti Heli Kyyrönen luettelee.

Hän joutuu usein varoittamaan ahdingossa olevia yrittäjiä turvautumasta pikavippeihin ja neuvoo heitä sen sijaan neuvottelemaan velkojien kanssa maksujen sopeuttamisesta.

Joka kolmas soittaja on niin pahassa tilanteessa, että liiketoiminnan lopettaminen on ainoa vaihtoehto.

Taulukko.
Yle Uutisgrafiikka

Eläkevakuutus jää liian alas

Eniten perinnässä olevia yrityksiä on majoitus- ja ravitsemustoiminnassa (13,3 %), kiinteistöalalla (11,6%) ja rakentamisessa (10,7%). Jari Leskisen mielestä yrittäjät ottavat usein yhteyttä liian myöhään.

Pahaa pelkään, että olemme menossa samaan suuntaan kuin 1990-luvun laman aikana. Eli tänne jää todella pitkäksi aikaa taas syrjäytyneitä ihmisiä.

Jari Leskinen

- On huolestuttavaa, miten he ovat hoitaneet sosiaaliturvansa eli yrittäjän eläkevakuutusmaksut. Se asetetaan yleensä aivan liian alhaiselle tasolle. Jos sattuu jotakin, sairastuu, jää äitiyslomalle tai työttömäksi, sosiaaliturva on kiinni siitä, minkä tasoisen eläkemaksun olet ottanut.

Viime vuonna PKT-säätiön tuottamaan Talousapupalveluun otti yhteyttä melkein 2 000 soittajaa. Alkuvuonna soittajia on ollut jo noin 450. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Myös nettisivujen kävijämäärä on nousussa. Viime vuonna internetsivustolla oli 26 700 kävijää ja 50 000 latausta.

Palvelun rahoittavat Työ- ja elinkeinoministeriö, Valtiovarainministeriö, Finanssialan Keskusliitto ja Finnvera.

Silminnäkijä: Yrittäjäksi pakotetut TV2 kello 20.00