1. yle.fi
  2. Uutiset

Spotify on Pohjoismaissa jo iTunesia isompi

Musiikkimarkkinoiden viime vuosien suurin menestystarina on kuukausittaiseen käyttömaksuun perustuva nettipalvelu Spotify. Se on Suomessakin noussut selvästi netistä lataamista suositummaksi tavaksi kuunnella musiikkia.

Kotimaan uutiset

Suomen äänitemyynti kasvoi viime vuonna hieman vuosien laskun jälkeen, vaikka cd-levyjä myydään vuosi vuodelta vähemmän.

Syy alan piristymiseen on digitaalisten palvelujen nopea esiinmarssi - ne muodostavat Suomessa jo kolmasosan kokonaismyynnistä. Suurin voittaja on Spotify, joka perustuu siihen, että musiikkia ei tarvitse ostaa, vaan mainosten kuuntelua tai kuukausimaksua vastaan saa kuunteluoikeuden lähes rajattomaan musiikkivalikoimaan.

- Etenkin meillä Skandinaviassa tilauspohjaiset palvelut, kuten Spotify ovat nousseet jo isommaksi kuin latauskauppa, kertoo Musiikkituottajat ry:n toiminnanjohtaja Lauri Rechardt.

Rechardtin mukaan Spotifyn etumatka latauskauppaa hallitsevaan Applen iTunesiin revähti todella isoksi viime vuonna.

Vielä kovempi tahti on ollut länsinaapurissamme, jossa äänitemarkkinat kasvoivat viime vuonna peräti 14 prosenttia.

- Ruotsin musiikkimarkkinoista jo 65 prosenttia on digitaalista, ja sen sisällä 90 prosenttia on streamingpalveluita. Eli Ruotsissa kasvu on perustunut jo pitkään Spotifyn valtavaan menestykseen, sanoo Warner Music Finlandin toimitusjohtaja Niko Nordström.

Levy-yhtiötkin lämpenivät

Moni artisti on kuitenkin julkisesti purnannut Spotifyn tekevän tiliä heidän kustannuksellaan - esimerkiksi Lady Gagan kerrottiin tienanneen miljoonasta kuuntelukerrasta vaivaiset kaksisataa euroa.

Nordström kuitenkin muistuttaa, että artistien korvaukset kasvavat, kun Spotify saa lisää asiakkaita. Nyt sillä on maailmanlaajuisesti arviolta 20 miljoonaa käyttäjää, joista maksavia noin kuusi miljoonaa.

Aina kun musiikista maksetaan, se on levy-yhtiölle ja artistille hyvä asia

Niko Nordström

Myös korvauksen luonne on toisenlainen, kun maksu määräytyy kuuntelukertojen mukaan.

- Levyn myynti tapahtuu ensimmäisinä kuukausina, mutta streaming-palveluissa tuloja kertyy huomattavasti pidemmältä aikajänteeltä, Nordström sanoo.

Vielä jokin aika sitten levy-yhtiöt pelkäsivät piratismin ja nettilataamisen imevän niiden tulovirran kuiviin. Nyt lasi on ryhdytty näkemään puoliksi täytenä ja uudet jakelutiet uhkan sijaan mahdollisuutena.

- Ei me olla huolissaan. Aina kun musiikista maksetaan, se on levy-yhtiölle ja artistille hyvä asia, Nordström vakuuttaa.

Lue seuraavaksi