Itsensä kehumista kannattaa opetella - vaikka peilin edessä

Suomalaiset sanovat, että omakehu haisee. Parisuhdepatologi Raimo Vakkuri kannustaa kuitenkin kehumaan itseä hyvistä suorituksista ja pitämään itseä hyvänä tyyppinä. Itseään voi kehaista, vaikka peilin edessä ohimennen.

Kotimaa
Peukalo pystyssä
YLE / Anna Sirén

Kurikkalainen parisuhdepatologi Raimo Vakkuri on tuttu monista yhteyksistä. Kouluttajana, ystävätoiminnan aktiivina ja television entisen aamuohjelman vetäjänä Vakkuri on toiminut ja toimii edelleen ihmisten kanssa työkseen. Kuten monelle muullekin, myös hänelle oman itsen arvostamisen oppiminen on ollut haaste.

- Itsetunnon lähtökohta on, että kokee itsensä arvokkaaksi ja arvostaa ittiänsä juuri sellaisena kuin on, sanoo Raimo Vakkuri.

Joskus opit on haettava pohjamutia myöten.

- Aika kovan kautta minun on se pitänyt opetella. Mun on pitänyt hakata päätä seinään, pudota eri kokoisiin ojiin ja rämpiä niistä pois. Nähdä se, miten ihmiset on suhtautuneet muhun putoamisen yhteydessä, jälkeen ja uuden nousemisen aikana, Vakkuri kertoo.

- Nyt en enää suostu olemaan milliäkään vähempää tai senttiäkään enempää kuin mitä olen. Se on aika vaikeaa, mutta kyllä sen oppii, Raimo Vakkuri toteaa.

Hyvän itsetunnon vaikea määritelmä

Terve itsensä arvostaminen tai hyvä itsetunto on vaikea määritellä. Jokaisella on termin sisältöön lisäksi omia painotuksiaan.

- Joku arvostaa opiskelumenestystä, toinen titteleitä. Minun mielestäni se on sosiaalisia taitoja ja rohkeutta olla sitä, mitä on. Olen omien kokemusteni kautta oppinut arvostamaan ihmisen ihmisyyttä ja sydäntä sekä ihmisarvoa, sanoo Raimo Vakkuri.

- Hyvä itsetunto on sitä, että on kyky rakastaa ja tehdä työtä. Että osaa ja uskaltaa tehdä itsenäisiä ratkaisuja ja pitää omaa elämäänsä arvokkaana, Vakkuri painottaa.

Omasta itsestä kannattaa silloin tällöin puhua hyvää ja vaikka kehaista itseään ohimennen tai oikein kunnolla. Tuijottaa peilin kautta silmiin ja sanoa, miten rakas on. Hyvän itsetunnon omaava myös kestää pienet pettymykset.

- Itsensä kehumisesta vaikka peilin edessä työsuorituksen jälkeen tulee hyvä olo, ainakin sitten kun sen on oppinut. Vessan peilin edessä esimerkiksi on oikein hyvä paikka pysähtyä kehumaan itseään, sanoo Raimo Vakkuri.

- Olen joskus keikan jälkeen kehunut itseäni oikein sairaan lujaa hotellihuoneen vessassa ja antanut itselleni arvosanoja työsuorituksistani, Vakkuri jatkaa.

Hyvä suoritus vahvistaa hyvää itsetuntoa

Nykyvanhempia opastetaan lapsen itsetunnon kehittämisessä - sekä niissä asioissa, joilla itsetuntoa tuetaan, mutta myös niissä, joilla orastavan itsetunnon voi romuttaa. Hyvän itsetunnon kehittäminen ei ole aikuisenakaan myöhäistä.

- Hyvä suoritus työssä ei kuitenkaan korjaa huonoa itsetuntoa. Se vahvistaa hyvää. Jos itsetuntoa lähtee korjaamaan työn ja tehtävien suorittamisen kautta, se on pohjaton kaivo - ja sitten palaa loppuun, Raimo Vakkuri sanoo.

Paremman itsetunnon tavoittelu työn suorittamisen kautta on etenkin naisten vaiva.

- Naiset ottavat liian voimakkaasti kantaakseen kaiken ja kantavat kaikkea mahdollista kohdussaan kantamisesta lähtien. Se voi polttaa ihmisen loppuun, ajaa masennukseen ja väsymykseen, joka on turhaa väsymystä, Vakkuri arvelee.