Avilonin konkurssi: "Suomalaiset ampuvat konepistoolilla omaan jalkaansa energia-asioissa"

Avilonin hallituksen puheenjohtaja, Markku E. Rentto lataa täyslaidallisen suomalaisen energiapolitiikan mielekkyydestä. Renton mukaan Suomessa asetetaan niin tiukkoja päästörajoituksia, että ne pakottavat siirtämään työt Kiinaan, jossa taas päästörajoituksia ei noudateta.

Kotimaa
Avilon-kyltti tehtaan portilla
Jan Hynnä / Yle

Valkeakoskella toimiva Avilon jätti konkurssihakemuksen Pirkanmaan käräjäoikeuteen keskiviikkona. Yhtiön hallituksessa puhetta johtava Markku E. Rentto pitää yhtenä syynä viskoosin teon kannattamattomuuteen suomalaista energiapolitiikkaa.

- Minua hämmästyttää se, että miksi me itse itsellemme laitamme ja noudatamme lakeja ja sääntöjä, jotka lopulta johtavat siihen, että tehtaat ja työt lopetetaan täältä ja siirretään Kiinaan. Siellä energia on verotonta eikä päästöoikeuksia tarvita, vesiin, ilmaan ja maahan voidaan päästää mitä halutaan. Ja sitten me mieluusti ostamme kuitenkin ne halvat rätit takaisin Suomeen.

- Tämä on meille suuri mysteeri, että miksi näin pitää toimia. Energia on tässä aivan keskeisessä asemassa. Kiinassa käytetään vahvasti kivihiiltä, jota me emme saa käyttää lähtökohtaisesti rikin takia. Kaasu, turve ja hake taas on verotettu niin korkeasti että tällä hintatasolla, joka viskoosissa on, emme pysty tuottamaan standardiviskoosia kannattavasti.

Energiaverotus ja päästöoikeuksien kauppa pahoinpitelevät Renton mukaan rajusti suomalaista teollisuutta.

- On käsittämätöntä miksi me - emme pelkästään ammu, vaan ammumme konepistoolilla - omaan jalkaamme näissä asioissa. Meistä tuntuu siltä, että Suomessa ei ole ketään, joka olisi kapitalistin ja duunarin asialla silloin kun yritetään harjoittaa teollista toimintaa tässä maassa.

Tuotannon käynnistämisestä haaveillaan edelleen

Neo Industrialin konserniyhtiöiden Avilonin ja Carbatecin konkurssihakemus ei kuitenkaan tarkoita, että hanskat lyötäisiin nyt tiskiin. Viskoosikuituun liittyvä osaaminen on edelleen Carbatecin omaisuutta, se vain pitäisi saada markkinoille. Sikäli tilanne ei ole muuttunut parissa vuodessa.

Energian hinnan ohella toinen suuri ongelma on jatkuvasti viskoosin matalana pysynyt markkinahinta. Jossain vaiheessa sen odotetaan kääntyvän nousuun. Viskoosi on paljolti puuvillaa korvaava kuitu, ja puuvillalle on ennustettu hiljalleen kasaantuvia ongelmia. Mutta vielä tämä on tulevaisuutta.

- Antibakteeristen tuotteiden lanseeraus ei ole mennyt niin hyvin kuin odotimme. Siinä olemme epäonnistuneet, Markku Rentto myöntää.

Tehtaan uudelleen käynnistämiseen on yhä periaatteessa edellytykset. Laitos aiotaan pitää kunnossa.

- Siellä on tärkeissä kohdissa lämmöt päällä ja on pyritty valmistautumaan tehtaan uudelleen käynnistämiseen. Nyt määrätään pesänhoitaja ja katsotaan, kuinka asia tehdään.

Koko Avilonin käynnistämishankkeen ajan on etsitty rahoittajia ja yhteistyökumppaneita, eikä tästä ole tarkoitus tinkiä jatkossakaan. Konkurssipesän hoitajat kuitenkin vastaavat asiasta, kun heidät on nimitetty.

Neo Industrial omistaa myös kaapelituotantoa. Se on keskitetty konsernissa eri yhtiöön, eikä Avilonin ja Carbatecin tilanne vaikuta tähän tuotantolinjaan ainakaan välittömästi.