Hyppää sisältöön

Unettomuutta hoidetaan myös psykoosi- ja masennuslääkkeillä

Unettomuutta hoidetaan yhä useammin muilla kuin varsinaisilla unilääkkeillä. Vaikka perinteisiä unilääkkeitä käyttävien määrä on vähentynyt, heitä on silti lähes 335 000.

Perinteisten unilääkkeiden käyttö on kymmenessä vuodessa vähentynyt viidenneksen. Tilalle näyttävät tulleen alun perin masennuksen tai psykoosin hoitoon kehitetyt lääkkeet, joita määrätään pieninä annoksina unettomuuteen.

- Unilääkkeenä  näitä lääkkeitä käytetään paljon pienempinä annoksina kuin masennuksen tai psykoosin hoidossa, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Juha Markkula.

Kelan tilastojen mukaan sekä masennuslääkkeeksi luokitellun mirtatsapiinin että psykoosilääkkeeksi luokitellun ketiapiinin käyttäjämäärät ovat kasvaneet, mutta tilastoista ei näy, mihin tarkoitukseen lääkkeitä on määrätty. Todennäköistä kuitenkin on, että niitä määrätään myös unettomuuteen.

- Pienilnä annoksina ne toimivat rauhoittavina, ahdistusta lievittävinä ja jonkin verran väsyttävinä lääkkeinä, sanoo Markkula.

Lääkehoito murroksessa

Juha Markkulan mielestä on periaatteessa ihan hyvä, jos lääkäreillä on käytettävissä erilaisia lääkkeitä yksilöllisesti sopivan lääkityksen löytämiseen, kunhan mielessä pysyvät myös lääkkeiden haitat.

Parhaillaan päivitettävänä oleva unettomuuden käypä hoito-suositus korostaa lääkkeetöntä hoitoa, mutta toistaiseksi Suomessa on liian vähän kognitiivista terapiahoitoa osaavia lääkäreitä ja hoitajia.

Yöhormoni melatoniinista on saatu hyviä kokemuksia  muun muassa aikaerorasituksesta johtuvan jetlagin  sekä vanhusten unihäiriöiden hoidossa. Melatoniinia saa nykyään apteekista myös ilman reseptiä.

Unettomuus on vakava riski monelle kansantaudille

Suomessa ollaan vasta pikkuhiljaa heräämässä siihen, miten vakava asia unettomuus on, sanoo Juha Markkula.

- Pitkään jatkunut unettomuus lisää sekä työkyvyttömyyttä että riskiä sairastua moneen kansantautiin kuten diabetekseen, sydän-ja verisuonitauteihin ja masennukseen.

- Unettomuuden ja unihäiriöiden hyvällä hoidolla voidaan sekä ehkäistä monia kansansairauksia että parantaa näiden sairauksien hoitotuloksia.

.
.