EU määräsi Microsoftille 561 miljoonan euron sakon

EU:n mukaan tietotekniikkajätti ei lupauksestaan huolimatta ole tarjonnut asiakkaille vaihtoehtoisia selaimia oman Internet Explorerinsa rinnalla.

talous

EU:n komissio on määrännyt Microsoftille 561 miljoonan euron sakon, koska se ei ole lupaustensa mukaisesti tarjonnut asiakkaille vaihtoehtoisia selaimia oman Internet Explorerinsa rinnalla.

Tämä on ensi kerta, kun EU langettaa tietotekniikkajätille asiasta rangaistuksen.

EU vaati vuonna 2009, että Microsoft tarjoaa Windows-käyttöjärjestelmässään mahdollisuutta valita verkkoselaimeksi muunkin kuin Internet Explorerin.

Microsoft lupasi toteuttaa vaatimuksen, mutta EU:n mukaan se ei ole pitänyt sopimusta. Tutkimuksen mukaan toukokuun 2011 ja heinäkuun 2012 välisenä aikana noin 15 miljoonalle Windows 7 -käyttäjällä ei tarjottu vaihtoehtoja.

Microsoft on myöntänyt asian, mutta sanoo, että kyseessä ovat olleet tekniset ongelmat. EU:n ilmoitettua sakosta yhtiö sanoi ottavansa täyden vastuun ongelmista ja pyytäneensä anteeksi.

EU:lla on ollut muitakin kiistoja Microsoftin kanssa. Vuonna 2008 unioni sakotti yhtiötä lähes 900 miljoonalla eurolla, koska se ei noudattanut määräystä jakaa kilpailijoiden kanssa tietoja, jotka olisivat auttaneet niitä tekemään ohjelmansa yhteensopiviksi Windowsin kanssa.

Suurin EU:n langettama sakko kilpailun rajoittamisesta on Intelille vuonna 2009 määrätty 1,06 miljardin euron sakko.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset