Hyppää sisältöön

Suomalaiset hylkäsivät juurekset – tilalle marssivat ruukkusalaatit

Suomalaisten juuresten ja kaalien viljelyala on vähentynyt voimakkaasti parissakymmenessä vuodessa. Myös niiden osuus markettien hedelmä- ja vihannesosastoilla on kutistunut. Ruokapöydissä vihersalaatit ovat korvanneet terveelliset suomalaiset juurekset ja kaalit.

Usein kasvissyöjälle on tarjolla pelkkää salaattia. Kuva: Hanna Lumme

Suomalaisia juureksia ja kaaleja viljellään ja kulutetaan yhä vähemmän.

- Lantun viljelyala on puolittunut EU-jäsenyyden jälkeen, se oli 90-luvulla noin 800 hehtaaria vuodessa, nyt se on 400 hehtaaria. Samoin on käynyt nauriille, parikymmentä vuotta sitten sitä viljeltiin 160 hehtaaria ja nyt noin 80 hehtaaria. Keräkaalillakin on raju pudotus, siinäkin on puolet pinta-alasta hävinnyt samana aikana, sanoo MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen.

Juuresten satomäärät ovat jonkin verran kasvaneet, mutta eniten ovat muuttuneet suomalaisten kulutustottumukset.

- Ihmiset haluavat entistä helpompia kasviksia. Tarjontaan on tullut lisää helppoja ruukkusalaatteja, jotka ovat sinällään valmiina käytettäväksi. Sitten taas juureksia, niitä joutuu pilkkomaan ja kun ostetaan iso kaalinpää, se tietysti säilyy hyvin, mutta kolmen kilon kaalinpäätä ei ehkä haluta ostaa jääkaappiin, pohtii kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen.

- Keräkaalin suosiota on pienentänyt paljon jäävuorisalaatti ja sen kulutus on lisääntynyt ja keräkaali on ollut menettäjä. Näitä vanhoja perinteisiä hyviä tuotteita käytetään entistä vähemmän, vaikka ne ovat terveellisiä tuotteita.

Tarjolla on chilejä mutta ei nauriita

Isojen markettien hedelmä- ja vihannesosastoilta ostaja löytää yli kymmenen lajia chilejä, laajan valikoima eksoottisia hedelmiä ja vihanneksia ympäri vuoden, mutta perinteinen juuresosasto on kutistunut, esimerkiksi nauriita ei juuri enää joulun jälkeen ole näkynyt - paitsi ranskalaisia. Samoin lantut ja porkkanat saattavat alkavat olla monissa kaupoissa vähissä. Viime vuoden satoa vähensivät kostea kesä ja syksy.

Viljelijä Tomi Oksanen Karkkilasta kasvattaa viljan ohella lanttuja ja nauriita. Oksanen sanoo, että viime aikoina esimerkiksi nauriiden kysyntä on ollut kasvussa, mutta tuottajan juureksista saamat hinnat ovat surkeita.

- Nauris on tullut muutaman vuoden aikana ja sen kysyntä on kasvanut. Näyttää, että ihmiset ovat varmaan löytäneet uudelleen tällaisen tuotteen. Juureksilla on ollut tasainen kysyntä. Nyt on ollut hyvä, että kauppoihin juurekset on pakattu kahden kilon ja kilon pusseihin, se on ehkä ollut kuluttajille sopiva koko, sanoo Oksanen.

- Viime kesän kasvuolosuhteet olivat kamalat, samoin syksyn korjuuolot ja siksi juuresten säilyminen on ollut hankalaa. Viime kesän nauriit on varmaan tältä satokaudelta syöty, mutta normaalina satovuotena ne säilyvät kyllä ainakin maaliskuulle asti.

Martta-liitossa kehutaan suomalaisia juureksia ja kaaleja. Ne säilyvät jääkaapissakin pitempään kuin salaatit. Kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Martta-liitosta sanoo, että niissä on paljon vitamiineja ja tärkeitä hivenaineita, enemmän kuin vihersalaateissa.

- Niissä on paljon kivennäisiä ja ne on erinomaisia C-vitamiininlähteitä. Raasteet säilyvät vielä seuraavaankin päivään ja monet hyvät aineet tulevat esiin vielä kuumennettunakin, sanoo kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

 Raasteiden, keittojen, laatikoiden ja patojen lisäksi juureksille ja kaaleille on ruoanlaitossa monenlaista käyttöä.

- Niitä voidaan käyttää myös lämpiminä lisäkkeinä, uunijuureksina, yrteillä maustettuna sekä myös jälkiruuissa ja leivonnassa, esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa ja punajuurta.

- Nyt puhutaan paljon siitä, miten tehdään hitaasti, hauduttamalla ruokaa ja siihen juurekset sopivat. Ne vaativat hiukan etukäteen suunnittelua, mutta valmistaminen on vaivatonta, arvioi Martta-liiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.