yle.fi-etusivu

Vain täydellinen on kyllin hyvää morsiamelle

Hääkellojen kilkatuksessa ei riitä, että vieressä on täydellinen sulho. Täydellisyyttä vaaditaan nykyään myös hääjuhlalta, johon ollaan valmiita panostamaan tuhansia euroja. Täydellinen juhla syntyy itse askarrellen ja netistä tilaamalla.

ilmiöt
Hääkoristeita

Jenni Koiviston korvissa kaikuu jo hääkellojen helinä. Hän marssii armaansa kanssa vihille lauantaina. Edessä on 70 hengen häät, joita on valmisteltu kuukausia. Häissä ei ole varsinaista teemaa, mutta kaiken pitää olla viimeisen päälle.

- Värimaailma on mietitty hyvinkin tarkkaan. Kolmea väriä koetetaan pitää eli valkoinen, violetti ja hopea.Oikeastaan sitten kun näin puvun päälläni, niin tiesin, että minkälaista koristusta laitetaan ja miltä asioiden tulee näyttää.

Koiviston puku on tilattu netistä, mistä löytyivät myös oikeanlaiset pöytäkoristeet. Väriteema toistuu ainakin puvussa, pöytäkoristeissa ja kakun koristeissa.

Viimeistelty ilme on monen morsiamen vaatimus hyvälle hääjuhlalle tänä päivänä. Morsiusparit tietävätkin entistä tarkempaan mitä haluavat, ja jos vaikkapa oikean värisiä kukkia ei ole saatavilla, niin ne värjätään oikean värisiksi. Häistä halutaan oman näköiset.

- Asiakkaat tuovat omat koristeensa. Ja enää ei hääkakkuun laiteta talon puolesta koristetta vaan ne on netistä tilattu, Viiviä ja Wagneria tai Jin & Jan-kakku esimerkiksi ollaan tehty täällä, Kyyhkylän kartanon keittiöpäällikkö Pirjo Vauhkonen kertoo.

Koiviston häissäkin kakun koristeet on erikseen hankittu ja jopa salaattiottimet morsiuspari toimittaa itse pitopalveluun saadakseen varmasti yhtenäisen ilmeen. Koivisto on askarrellut itse muun muassa pöytäkoristeet, kutsukortit ja paikkakortit.

- Alunperin oli tarkoitus säästää rahaa tekemällä itse, mutta lopulta kävi niin, että rahaa menikin enemmän. Ensimmäinen satsi kutsukortteja lensi roskiin, mistä sitten kaivoin ne ja marssin askartelukauppaan pyytämään apua.

Tuhansien budjetti on tavallinen

Jenni Koivisto mallaa hääpukua päälleen
Yle

Vuodenkaan valmisteluaika häille ei ole tavaton, ja budjetit paukkuvat lähes kymmenessä tuhannessa eurossa. Pankeista kerrotaan, että moni hääpari turvautuukin erilaisiin luottoihin.

- Tuntuu, että rahalla ei ole enää niin merkitystä, vaan kaikki lähtee siitä, että se on se yksi, ainut päivä. Raha ei ole este, Vauhkonen kertoo kokemuksiaan häävalmisteluista.

Häissä maksavat eniten pitopalvelu, puvut ja bändi, mutta erilaiset ajassa vaihtuvat häätrendit voivat tuoda yllättäviä menoeriä. Tämän hetken kuumin villitys on karkkibaari.

- Kun jätettiin perinteiset hääkarkit pois ja otettiin tilalle karkkibuffet niin siihen upposi muutama satanen. Pelkästään siihen karkkiin, nauraa Koivisto.

Vastaus kysymykseen, miksi ihmeessä moinen vaivannäkö ja rahanmeno, on selvä.

- Kun se on ainoa hääpäivä elämässä, olla se päivä prinsessana, niin kaikki on sitten kerralla kunnossa, Koivisto sanoo.