Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyys esillä EU-kokouksessa - Suomi vastustaa

Maiden liittymisessä Schengen-sopimukseen Suomea ja Saksaa hiertävät muun muassa korruptio sekä mahdolliset elintasopakolaiset.

Ulkomaat

Euroopan unionin oikeus- ja sisäministerit kokoontuvat tänään torstaina Brysselissä. Ministerit käsittelevät muun muassa Schengen-alueen avaamista Romanialle ja Bulgarialle. Suomi ja Saksa ovat ilmoittaneet vastustavansa maiden pääsyä Schengen-alueeseen.

Saksa on perustellut päätöstä Romanian ja Bulgarian vaikeilla korruptio-ongelmilla sekä Saksaan mahdollisesti pyrkivillä elintasopakolaisilla.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) toteaa, että Bulgarian ja Romanian sitoumukset korruption torjunnan ja oikeusvaltion kehittämisen osalta ovat vielä keskeneräisiä. Maat tekivät kyseiset sitoumukset Euroopan unioniin liittyessään.

- Komissio antaa loppuvuodesta uuden arvioinnin Romanian ja Bulgarian osalta, jonka jälkeen jäsenmailla on paremmat mahdollisuudet tehdä ratkaisu maiden Schengen-jäsenyydestä, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan Suomen tiukka linja ei johdu romanikerjäläisistä. Räsänen kuitenkin myöntää, että Romania ja Bulgaria pääsivät liian löysin perustein EU:n jäseniksi.

- Se on tunnustettava. Siinä jäi liian monta kysymystä auki, joita joudutaan nyt jälkikäteen valvomaan, Räsänen toteaa.