Polttoitsemurhaprotesti johti pormestarin eroon Bulgariassa

Heikkoon elintasoon ja korruptioon kyllästyneet mielenosoittajat syyttivät Varnan pormestaria sopimattomista suhteista liike-elämään.

Ulkomaat

Bulgarian viime kuussa alkanut mielenosoitusaalto on johtanut Varnan pormestarin Kiril Jordanovin eroon. Jordanov ilmoitti erostaan sen jälkeen, kun itsensä tuleen sytyttänyt mielenosoittaja oli kuollut vammoihinsa.

36-vuotias taiteilija Palmen Goranov nousi symboliksi heikon elintason, korkeiden elinkustannusten ja korruption vastaisille mielenosoituksille sen jälkeen, kun hän sytytti itsensä tuleen 20. helmikuuta. Goranov kuoli vammoihinsa sunnuntaina, ja keskiviikkona sadat ihmiset osallistuivat hänen muistotilaisuuteensa.

Samana päivänä Jordanov ilmoitti eroavansa julkisen paineen vuoksi. Mielenosoittajat syyttivät Varnaa 13 vuotta johtanutta Jordanovia sopimattomista suhteista vaikutusvaltaiseen liike-elämän ryhmittymään. Jordanov on kiistänyt syytökset, mutta sanoo eroavansa, koska hänen mainettaan on vahingoitettu.

Koko maassa on järjestetty viime viikkoina laajoja, osin väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia, joiden sytykkeenä olivat korkeat sähkön hinnat. Viime kuussa mielenosoitukset johtivat jo pääministeri Boiko Borisovin oikeistohallituksen eroon.

Kaikkiaan kolme mielenosoittajaa on sytyttänyt itsensä tuleen. Heistä yksi on kuollut jo aiemmin, kolmas on sairaalahoidossa.

Monet bulgarialaiset syyttävät Bulgarian ongelmista korruptiota sekä poliitikkojen ja liike-elämän eliitin välisiä sopimattomia suhteita. Keskipalkka Bulgariassa on 400 euroa. Maassa on 7,3 miljoonaa asukasta.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset