Miksi kaupoissa tehdään inventaarioita?

Joskus kauppareissu jää lyhyeen, kun ovella on lappu "suljettu inventaarion ajaksi". Kaupat inventoivat eli laskevat yksitellen kaiken kiinteän omaisuuden vähintään kerran vuodessa.

Kotimaa
Myyjä täyttää kaupan makeishyllyä
Noora Kettunen / Yle

Inventaariossa lasketaan kaikki tuotteet, jotta saldot pysyvät oikeina järjestelmissä. Samalla selviää, kuinka paljon tavaraa on hävinnyt.

Yksi inventaario vuodessa tilinpäätöstä varten on lakisääteinen. Vuosi-inventaario on kaiken kattava laskenta ja vie siksi paljon aikaa ja työtunteja. Se saattaakin sulkea liikkeen päiväksi tai muutamaksi tunniksi ennen sulkemisaikaa. Monet käyttävät myös ulkopuolista apua.

- Meillä ei ole ollut urheiluseuroja tai muita vastaavia inventoimassa. On tehty ihan omalla porukalla. Näkisin että ihmiset, jotka ovat tottuneet käsittelemään näitä tuotteita, osaavat paremmin ja ovat tarkempia, Euran K-Supermarketin kauppias Kimmo Sampo kertoo.

Kaupat tekevät yleensä useita pienempiä inventaarioita pitkin vuotta. Nykyään monet tilausjärjestelmät ovat automaattisia, joten saldojen täytyy olla oikein, ettei esimerkiksi jokin tuote pääse kokonaan loppumaan.

- Nykyään se on juoksevaa eli jatkuvasti inventoidaan jotain. Käytännössä katsoen joka päivä tehdään pikainventointeja, kauppias Kimmo Sampo sanoo.

Saldot saattavat heittää muun muassa keräilyvirheen vuoksi eli tavaran lähtöpaikasta on lähetty väärää tuotetta. Jotkin tuotteet menevät helposti sekaisin.

- Kissanruoka on hyvä esimerkki. Makuja on kymmeniä erilaisia, mutta purkit ovat kaikki samannäköisiä, Kimmo Sampo kertoo.

Suuri syy hävikkiin on tavaran varastaminen. Tietyt tuotteet kiinnostavat pitkäkyntisiä enemmän kuin toiset. Paristot, partakoneenterät ja alkoholi ovat erityisen suosittuja. Tupakkaa häviää nykyään hyvin vähän, koska se on niin hyvin piilossa kaupoissa. Nuorempien näpistelijöiden taskuihin häviää makeisia.

- Joillekin varkaille maistuu tietyt tuotteet. Meillä oli sellainen tapaus, että kaikki murukahvi hävisi aina muutamassa päivässä, vaikka kassan kautta se ei ollut mennyt.

Inventaario saattaa tekijästä tuntua tylsältä nippeleiden pyörittelyltä, mutta todellisuudessa se on erittäin tärkeä osa kaupan toimintaa. Joidenkin tuotteiden kohdalla inventointi on ainoa tapa selvittää menekkiä.

- Lihaosastolla tehdään hyvinkin tarkkoja laskentoja lyhyillä aikaväleillä, jotta saadaan tietää todellinen osaston tuotto, Kimmo Sampo kertoo.