Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueet yhteen?

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus yhdistänee Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueet. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan koko Vihdin ja Hangon välinen alue muodostaa uuden kokonaisuuden Lohjan sairaalan alaisuuteen.

Kotimaa
Raaseporin kaupunki perusti oman dementiayksikön vajaa kaksi vuotta sitten.
Yle

Tällä hetkellä Länsi-Uudellamaalla on kaksi sairaanhoitoaluetta: Lohjan sairaanhoitoalue sekä Raaseporin, Inkoon ja Hangon kattava Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalue. Esimerkiksi Raaseporin kaupungille nykymalli kelpaa hyvin, mutta Hanko ja Inkoo ovat tarvittaessa valmiita lähtemään mukaan isompaan kokonaisuuteen.

Päällimmäinen kysymys uudistuksessa on Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen johtajan Marianne Gripenberg-Gahmbergin mukaan se, kuka tuottaa erikoissairaanhoidon jatkossa.

- Jos tällainen koko Länsi-Uudenmaan kattava alue muodostetaan, niin se varmaan voi hoitaa perusterveydenhuollon ja osan erikoissairaanhoidosta, mutta ei tällainenkaan alue voi kokonaan erikoissairaanhoidostaan huolehtia eli mistä se sitten saadaan? Gripenberg-Gahmberg kysyy.

Raja-aitoja hoidon välillä madallettava

Sairaanhoitoalueen johtaja on sosiaali- ja terveysministeriön asettaman selvitystyöryhmän kanssa yhtä mieltä siitä, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja-aitaa on madallettava, mutta näkee, että koko uudistus on vähintäänkin sekava.

Puhutaan kauniisti siitä, että pitää vahvistaa perusterveydenhuoltoa, mutta ei se mitenkään siitä vahvistu, että piirrellään uusia karttoja.

Marianne Gripenberg-Gahmberg

- Sekavalta vaikuttaa koko uudistus. Puhutaan kauniisti siitä, että pitää vahvistaa perusterveydenhuoltoa, mutta ei se mitenkään siitä vahvistu, että piirrellään uusia karttoja.

Varsinaista uhkaa esimerkiksi Länsi-Uudenmaan sairaalalle entistä laajemmasta sosiaali- ja terveydenhuoltoalueesta ei Gripenberg-Gahmbergin mukaan kuitenkaan pitäisi olla.

- Paikallista toimintaa tarvitaan. Uhkakuva tällaisissa uudistuksissa on tietenkin se, että paperilla yhteistyö on jotain ja käytännössä se yhteistyö on jotain aivan muuta.