Arkansas'ssa riidellään Yhdysvaltain tiukimmasta aborttilaista

Kiistely jatkuu todennäköisesti oikeudessa, kun vastustajat yrittävät estää lain voimaantulon ennen kesää.

Ulkomaat

Arkansas'ssa hyväksyttiin keskiviikkona laki, joka käytännössä kieltää abortit 12. raskausviikosta eteenpäin. Lain mukaan raskaus voidaan keskeyttää määräajan jälkeen ainoastaan poikkeustapauksissa, kun kyse on esimerkiksi raiskauksesta, insestistä tai vakavasta sairaudesta.

Osavaltion republikaanijohtoiset lainsäädäntöelimet ovat päinvastaisella kannalla kuin demokraattikuvernööri Mike Beebe. Toistaiseksi Beebe on hidastanut tiukennusten voimaantuloa, ja näillä näkymin puinti jatkuu oikeudessa.

Vajaa viikko sitten Arkansas'n senaatti ja edustajainhuone jyräsivät Beeben, kun tämä oli ensin veto-oikeudellaan torpannut toisen lain, joka kieltää useimmat 20. raskausviikosta eteenpäin tehdyt abortit. Veton kumoamisen seurauksena laki tuli välittömästi voimaan.

Nyt sama näytelmä toistui. Raskausviikkoon 12 liittyvä laki tulee voimaan aikaisintaan kesällä, mutta vastustajat ovat jo kertoneet vievänsä asian tarvittaessa oikeuteen.

- Laki pakottaisi monet naiset hakeutumaan turvattomiin hoitoihin, sanoi seksuaaliterveyttä edistävän Planned Parenthood of the Heartland -järjestön johtaja Jill June uutistoimisto AP:lle.

Uuden lain puolustajat perustelevat kantaansa sillä, että juuri 12. raskausviikon kohdalla sikiön sydänlyönnit ovat tyypillisesti havaittavissa ultraäänitutkimuksessa.

Lähteet: AP