Helsinkiläisestä aikuislukiosta on löytynyt tarttuva tuberkuloosi

Helsingin Eiran aikuislukion oppilaalla on todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi. Mahdollisia lisätartuntoja selvitetään.

Kotimaa
Mies yskii käden suojassa.
Sami Tammi / Yle

Eiran aikuislukion oppilaalla on todettu tartuntavaarallinen tuberkuloositapaus. Tartuntavaara on suurin sairastuneen kanssa samassa taloudessa eläville.

Tuberkuloosille altistuneet luokat ja oppilaat ovat tiedossa ja heidän vanhempiaan ja huoltajiaan on informoitu tutkimuksien järjestämisestä.

Tässäkin oletusarvo on, että saattaa tulla yksi tai kaksi sairastunutta.

Hannele Kotilainen

Kaupungin infektiolääkärin, kaupunginepidemiologi Hannele Kotilaisen mukaan kaikki taudille altistuneet eivät suinkaan sairastu.

- Tässäkin oletusarvo on, että saattaa tulla yksi tai kaksi sairastunutta. Sekin on varmaan seuraavan vuoden tai seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Useimmiten sairaustumiset ilmenevät vuoden sisällä altistumisesta.

Kotilaisen mukaan taudin tarttumiseen tarvitaan toistuva ja pitkäaikainen lähikontakti sekä oleskelu sairastuneen kanssa samassa tilassa.

Matkustelu edesauttaa taudin leviämistä

Tuberkuloosi tulee Suomeen yleensä ulkomaan lomamatkoilta.Riskialttiita maita on Aasian ja Afrikan alueilla sekä Baltian ja Venäjän alueilla.

- Jos tuberkuloosi puhkeaa loman jälkeen hakeudutaan näissä tapauksissa omalle terveysasemalla ja kerrotaan oireet.

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä.

- Taudin hoidossa pitää syödä useita lääkkeitä kuudesta yhdeksään kuukautta.

Suomessa todetaan vuosittain noin 300 tuberkuloositapausta, joista suurin osa on aikuisilla.