1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Pitäisikö turvakaukaloita kiirehtiä?

SM-liigan pelaajavahingot laitataklauksissa ovat lisänneet vaatimuksia joustavien turvakaukaloiden hankkimiseksi. SM-liiga toivoo tuoreessa kirjeessä, että kaupungit nopeuttaisivat kaukaloiden vaihtoa viimeistään kaudeksi 2014-2015. Onko ratkaisu silmänkääntötemppu, jolla ei ole vaikutusta itse pelityyliin? Voiko jääkiekko vain koventua, jos kentän laidat pehmenevät?

urheilu
Ville Peltonen makaa jäässä taklauksen jälkeen.
HIFK:n Ville Peltonen makasi jäässä taklauksen jälkeen jääkiekon SM-liigan ottelussa HIFK-Jokerit lauantaina 23.2.. Jarno Mela / Lehtikuva

SM-liigan lisenssivaatimuksiin kuuluu, että turvakaukalot tulee asentaa viimeistään vuoden 2015 loppuun mennessä.

Nimekkäiden pellaajien loukkaantumiset ovat saaneet yleisön ja seurat kiirehtimään joustokaukaloita. Arviolta 40 prosenttia päävammoista syntyy SM-liigan peleissä laitatilanteista.

- Nykyiseen kaukaloon törmää kuin betoniseinään, kuvailee Oulun Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno.

Esimerkiksi Oulussa Kärpät neuvottelee tiiviisti kaupungin kanssa 90-luvulla rakennetun kaukalon uusimisesta. Hallit ja kaukalot ovat pääosin kuntien hallinnassa ja seurat vuokralaisia, pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta.

- Vanha kaukalo saattaa hajota missä tahansa ottelussa, Juha Junno tuskailee.

Vain harvoilla paikkakunnilla on valmiita suunnitelmia turvakaukaloihin investoimisesta. Uuden turvakaukalon kustannusarvio on noin 200 000 euroa.

Pitäisikö turvakaukaloita kiirehtiä? Olisiko siitä apua päävammojen vähentämisessä? Vai koventaako pehmeä laita vain entisestään peliotteita?

Lue seuraavaksi