Koe uusi yle.fi

Jääkarhukaupan täyskielto kaatui

Enemmistö maailman maista katsoo, ettei jääkarhukanta ole vielä niin vakavassa vaarassa, että kaikki kansainvälinen kauppa taljoilla ja muilla osilla pitäisi kieltää.

Ulkomaat
Jääkarhu jäälautalla Barentsinmerellä.
Jääkarhu jäälautalla Barentsinmerellä.EPA / St. Andrewsin yliopisto

Villieläinten ja -kasvien suojelua pohtiva kansainvälinen kokous on torjunut päätöksen, joka olisi kieltänyt kaiken kansainvälisen kaupankäynnin jääkarhujen taljoilla, kynsillä ja muilla osilla. Pahoin pienentyneen jääkarhukannan suojelemiseksi tehty ehdotus kaatui äänin 42 - 38. Äänestämästä pidättäytyi 46 maata.

Jääkarhut ovat vaarantuneilla eläin- ja kasvilajeilla käytyä kauppaa säätelevässä Cites-sopimuksessa kakkoslistalla, mikä tarkoittaa kaupalle tiukkoja rajoituksia mutta ei täyskieltoa. Yhdysvallat esitti Citesin kokouksessa Bangkokissa siirtoa ykköslistalle.

– Jääkarhujen tulevaisuus on karu, ja tänään saimme lisää huonoja uutisia. Jääkarhujen kaataminen kansainväliseksi kauppatavaraksi ei ole kestävää kehitystä, sanoi Yhdysvaltain luonnonvaroista vastaavan viraston johtaja Dan Ashe äänestyksen jälkeen.

Luontojärjestöt arvioivat, että nykyvauhdilla jääkarhut kuolevat sukupuuttoon vuoteen 2050 mennessä.

Mennäkseen läpi ehdotuksen olisi pitänyt saada kahden kolmasosan kannatus. Vastaava yritys kariutui Citesin viime kokouksessa vuonna 2010.

Niistä 800 jääkarhusta, jotka maailmassa vuosittain tapetaan, noin puolet päätyy kauppatavaraksi; useimmat ovat peräisin Kanadasta, jossa jääkarhuja myös elää eniten. Taljat ovat erityisen himottuja Venäjällä, mutta kaupaksi käyvät myös kallot, hampaat ja kynnet.

Jääkarhut ovat yksi lajeista, joiden elämän maapallon lämpeneminen vaarantaa ensimmäisten joukossa, kun pohjoiset napa-alueet sulavat karhujen alta. Jopa luonnonsuojelujärjestö WWF pitää Cites-kieltoa toissijaisena ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhkan rinnalla.

Jääkarhumaista Venäjä ajaa USA:n rinnalla täyskieltoa

Maailmassa on arviolta 20 000 - 25 000 jääkarhua. Kaksi kolmasosaa niistä on Kananadassa. Luontojärjestöt arvioivat, että nykyvauhdilla jääkarhut kuolevat sukupuuttoon vuoteen 2050 mennessä, ehkä jo 25 vuodessa.

Kanada vastustaa jääkarhukaupan täyskieltoa inuiittivähemmistönsä perinteisten oikeuksien perusteella ja sanoo, että kieltopyrkimysten taustalla on enemmän tunnetta kuin tietoa. Muista jääkarhumaista Venäjä on kiellon kannalla.

Myös valtaosa EU-maista olisi äänestänyt täyskiellon puolesta, mutta koska EU antaa Cites-kokouksessa äänensä yhtenä joukkona, se pidättäytyi äänestämästä Tanskan ei-kannan vuoksi, kertoo brittilehti The Guardian.

Tanska sen sijaan käytti äänestyksessä oman erillisen ei-äänensä, joka sillä on Grönlannin edustajana. Myös Norja, jonka Huippuvuorilla on jääkarhuja, äänesti vastaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset