Aluetutkimusprofessori: Valtio ei hylkää maakuntia julkilausutusti, vaan liukuu vastuusta

Viitisenkymmentä vuotta sitten Suomi oli kovin erilainen kulttuuriltaan. Maan puolustaminen edellytti uskollista paikalllista väestöä, kattavaa asutusta ja ammattiin johtavaa koulutusta yksiselitteisesti kotiseudulla. Ajat ovat muuttumassa, sanoo yhteiskuntatieteellisen aluetutkimuksen professori Heikki Eskelinen.

Kotimaa
Aluetutkimuksen professori Heikki Eskelinen työskentelee Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen varajohtajana.
Janne Ahjopalo / Yle

Nykyisessä poliittisessa keskustelussa nousee aika ajoin vivahteita, jotka antavat ymmärtää Etelä-Suomen ulkopuolisen Suomen olevan silkkaa rahareikää ja menoerää. Konkreettisia säästötoimia ovat olleet esimerkiksi puolustusvoimien ja ammattikoulutuksen leikkaukset.

Vielä puoli vuosisataa sitten sotien jälkeen esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomen mukana pitämisen kehittämisen ja tukemisen perustelu oli moniaineksinen, toteaa yhteiskuntatieteellisen aluetutkimuksen professori Heikki Eskelinen Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksesta.

Valtiolla olisi nykytilanteessa paremmat perusteet vetäytyä pois syrjäseuduilta kuin 50 vuotta sitten.

Heikki Eskelinen

- Puu oli kansantalouden tärkein raaka-aine ja sen hakkaajat ja kuljettajat olivat erittäin tarpeellisia joka puolella maata. Maan puolustaminen edellytti uskollista paikallista väestöä ja kattavaa asutusta. Nuoren työvoiman peruskoulutus oli annettava siellä missä sitä oli tarjolla. Kulttuurisesti Suomi eli ihan toista aikaa kuin nyt, sanoo Eskelinen.

Sitten alettiin pikkuhiljaa siirtyä niin sanottuun kaupunkiverkkorakenteeseen, jossa esimerkiksi Joensuu nähtiin Pohjois-Karjalan keskittymänä ja taloudellisena veturina. Paraikaa keskustellaan siitä, miten kuljetaan kohti ruuhka-Suomeen keskittyvää metropolivaltiota.

- Valtio ei tietenkään hylkää minkään alueen kansalaisia julkilausutusti ja tyystin, vaan liukuu pois vastuusta. Esimerkkinä tästä ovat kuntauudistuksen julkilausutut tavoitteet ja piiloagenda, uskoo aluetutkimusprofessori Heikki Eskelinen ja lisää:

- Tätä taustaa vasten valtiolla olisi nykytilanteessa paremmat perusteet vetäytyä pois syrjäseuduilta kuin 50 vuotta sitten. Vielä silloin valtio piti tiukasti kiinni, myös sotien muistot mielessä, kaikista "tiluksistaan". Tällä hetkellä eräät niistä ovat joillekin valtion edustajille vain kiusallista perintöomaisuutta.