1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaasan säästöpäätöksillä on jo kiire

Vaasan kaupungin säästötavoite on tänä vuonna kahdeksan miljoonaa. Mitä kauemmin vuotta kuluu ennen päätösten täytäntöönpanoa, sitä rajummiksi säästötoimet loppuvuonna muuttuvat, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo.

Kotimaan uutiset
Vaasan tienviitta Vähänkyrön liikenneympyrässä.
Petri Puskala / Yle

Vaasan kaupungilla on edessä tiukka säästökuuri, jonka toteutustapoja mietitään kaupungin hallinnossa parhaillaan.

- Kaupungilla on paikattavana lähes kahdenkymmenen miljoonan alijäämä ja tällekin vuodelle tavoitteena on säästää kahdeksan miljoonaa euroa, toteaa Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo.

- Summa on rahana suuri, mutta koska kaupungin budjetti on suuri, ei se prosentteina ole niin iso, Rapo jatkaa.

Vaasan kaupunginhallituksessa säästötavoitetta on käsitelty moneen otteeseen ja käsittely jatkuu sekä siellä että lautakunnissa.

- Oikeastaan säästölistat pitäisi saada valmiiksi aika pian, sillä vuosi kuluu. Nyt on jo yksi neljäsosa tästä vuodesta jo eletty, Seppo Rapo sanoo.

- Mitä kauemmin päätöksenteossa menee, sitä rajummiksi säästöt tulevat, koska osa niistä on ajan kulumisen myötä jo menetetty, Rapo arvelee.

Säästöpäätöksillä jo kiire

Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitoksessa henkilöstölle taattiin irtisanomissuoja viideksi vuodeksi. Henkilöstökuluihin puuttuminen säästökohteena on kuitenkin edelleen mukana säästökeinojen valikoimassa.

- Se ei ole missään tapauksessa ensimmäinen keino, mutta ehkä lomautukset joudutaan ottamaan harkittaviksi, jos muut keinot ei auta. Mikään keino ei ole poissuljettu, Seppo Rapo toteaa.

- Lomautus on äärikeino ja teemme töitä sen eteen, että säästöt saataisiin aikaiseksi helpommilla tavoilla, Rapo lupaa ja jatkaa, että lomautusten ollessa kyseessä syntyy aina myös pelko peruspalveluiden puolesta.

Säästöjä on löydyttävä sekä tänä että tulevina vuosina. Parhaita säästötoimia olisivat siis sellaiset, joiden vaikutukset olisivat kauaskantoisia.

- Pitkällä tähtäimellä olisi siis puututtava rakenteisiin. Sitä ei ehkä tänä vuonna vielä keritä, mutta tulevaisuudessa, toteaa Seppo Rapo.

- Se, jos palvelut tuotetaan uudella tavalla, ei välttämättä tarkoita, että ne olisivat huonompia. Ne voivat olla jopa parempia, Rapo sanoo.

Lue seuraavaksi