"Kiekkoilijoiden peiliinkatsomisen paikka"

Rumat taklaukset, vakavat loukkaantumiset ja tulikuumat tunteet ovat tuoneet kaukaloväkivallan puheenaiheeksi. Kiekkopelaajien turvallisuus on huolenaiheena Mestiksessäkin.

urheilu
Jääkiekkoluistimet ja jääkiekko
Mika Kanerva / Yle

Väkivaltaa on pohdittu myös mestisseurojen parissa. Riittääkö pelkkä asenteiden korjaus vai onko jatkettava asevarustelua pelaajien turvallisuuden eteen?

- Valmentajat ovat pitäneet muutamia yhteispalavereita tuomareiden kanssa. Keskusteluissa on linjattu, mitä kaukalossa saa ja ei saa tehdä, sanoo valmentaja Petri Mattila Kajaanin Hokista sanoo.

Jääkiekossa pelitilanteet ovat nopeita, ja pelaaja yrittää antaa kaikkensa joukkueelleen.

Teemu Virtala

Mattila pitää kiekkokeskustelua tärkeänä myös Mestiksen osalta, vaikka media onkin enemmän kiinnostunut SM-liigasta.

- Samat ongelmat ja vaaratilanteet pätevät Mestiksessä kuin SM-liigassakin.

Ylilyönnit tulevat pelitilanteissa

Hokin kapteeni Teemu Virtalan mielestä kaukalo-ongelmat eivät ole pahimmasta päästä Kajaanissa, mutta pelaajien ja seurojen olisi katsottava peiliin, ettei ylilyöntejä tapahtuisi.

- Rajummat rangaistukset voisivat tehota paremmin. Toisaalta jääkiekossa pelitilanteet ovat nopeita, ja pelaaja yrittää antaa kaikkensa joukkueelleen, Virtala ymmärtää.

Virtala on pelannut joustavassa kaukalossa ja toivottaa sellaisen tervetulleeksi Kajaaniinkin. Turvakaukalot eivät yksin riitä ratkaisemaan ongelmaa, mutta ne olisivat askel oikeaan suuntaan.

- Turvakaukalossa ei tarvitse itse ottaa kaikkea iskuvoimaa vastaan. Kaukalolla estetään varmasti päävammoja. Uskon, että ensin SM-liigapaikkakunnat pistetään kuntoon, myöhemmin turvakaukalot tullevat Mestis-paikkakunnille.

Negatiivisesta julkisuudesta huolimatta Virtala näkee keskustelun jääkiekkoturvallisuudesta tärkeäksi.

- Välillä toimittajat suurentelevat asioita, toisaalta mediassa asia pysyy mielessä, ja pelaajien työturvallisuus on esillä.

Pelaajat eivät halua luopua pelin luonteesta eikä pelivauhdin hidastamisesta.

Olkapääleikkauksesta toipuminen kestää puoli vuotta, ja se tarkoittaa pilalle mennyttä kautta.

Petri Mattila

Valmentajan näkökulmasta kaukalon tapahtumat ovat vuosien aikana muuttuneet. Pelit ovat vauhdikkaita, fyysiselle koolle ja voimankäytölle on tilausta enemmän kuin aikaisemmin.

- Riittävän kovana annettu pelikielto on hyvä keino, sitä voi käyttää enemmänkin ylilyöntitilanteissa, Petri Mattila toteaa.

Ruma taklaus vie pitkälle sairauslomalle 

Turvakaukalo on suuri investointi, eikä turvallisuusongelma ole ratkaistavissa hetkessä.

- Toivoisi, että Mestis-seuroilla olisi yhdessä kaupunkien kanssa kaukonäköisyyttä ja löytyisi rahoitusta useammasta suunnasta. Seurat hyötyvät, kun pelaajat ovat terveenä työpaikallaan eivätkä puolen vuoden mittaisella sairaslomalla. Kovien kaukaloiden vuoksi olkapäävaivat ovat yleistyneet. Olkapääleikkauksesta toipuminen kestää puoli vuotta, ja se tarkoittaa pilalle mennyttä kautta.

Valmentajaurallaan Mattila on huomannut, että pelaajan takana pitää olla sataprosenttisesti.

- On valitettavaa, että ensin tapahtuu, ennen kuin turvallisuuskeskustelu viriää. Tuntuu, että parempaa tulevaisuutta kohti ollaan menossa, Mattila myöntää.