Perheiden erotilanteissa apua tarjoavat kokosivat voimansa

Päijät-Hämeessä otetaan toukokuussa käyttöön uusi tietokanta, josta erovaiheessa oleva perhe voi netin välityksellä hakea tietoa omaan tilanteeseensa sopivasta auttamispalvelusta.

Kotimaa
Lapsi ja aikuinen pitelevät pehmolelua.
Yle

Ero on kriisi kaikille perheen jäsenille ja apua tarvitaan monenlaisiin ongelmiin. Päijät-Hämeessä esitelty tietoportaali auttaa löytämään juuri sen auttamispalvelun, jota itse tarvitsee.

- Apua etsivä törmää internethakujen yhteydessä kaikenlaisiin palvelujen tarjoajiin, mutta sen tahon löytäminen, jota juuri silloin tarvitaan, voi olla vaikeaa, selvittää Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Jussi Pulli.

- Esimerkiksi lainopillisia palveluja ja asianajajia löytyy pilvin pimein, mutta entäs sitten, kun tarvitaan apua ihmissuhdeongelmiin tai vanhemmuuteen liittyviin ongelmiin? Juuri tästä syystä lähdimme kehittämään tätä uutta tietokantaa.

Tuhansien tuntien työ

Apua erilaisiin eroon liittyviin ongelmiin tarjotaan useilta tahoilta, mutta eroauttamisen palvelujärjestelmä on pirstaleinen ja hajanainen, eikä oikean auttajatahon löytäminen aina ole helppoa.

- Kaikkien auttajatahojen selvittäminen ja niitä koskevien tietojen kokoaminen ja seulonta ovat vaatineet tuhansia tunteja työtä, laskeskelee Pulli.

- Yksi tärkeä osa urakkaa oli raakata pois sellaiset tahot ja toimijat, joiden osaaminen on kyseenalaista, tai jotka pyrkivät hyötymään toisten kriisistä, eli tarjoavat erilaisia maksullisia eroapupalveluja.

- Eroportaalista löytyvät siis erilaiset julkiset palvelut, järjestöjen tarjoamat palvelut sekä kirkon palvelut.

Lahden ammattikorkeakoulun ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun suunnittelema tietokanta otetaan ensimmäisenä käyttöön Päijät-Hämeessä. Eroportaali aukeaa toukokuussa ja sen löytää silloin osoitteesta ero.fi (siirryt toiseen palveluun). (Ei käytössä vielä tällä hetkellä!)