Komposiittimaila kovilla kaukalossa - kulut satoja euroja kaudessa

Puun syrjäyttänyt komposiitti tekee jääkiekkomailasta kevyen ja parantaa pelituntumaa. Kiekkoisän mukaan komposiittimailassa on kyse myös imagosta.

urheilu
Komposiittimaila.
Komposiittimaila.Sami Tammi/Yle

Puumailat jo juniorikiekossakin syrjäyttäneet komposiittimailat eivät kestä kovia kolhuja. Hintavan pelivälineen elinikä kaukalossa saattaa olla vain muutamia pelikertoja.

- Tämä maila on ollut nyt käytössä pari viikkoa. Kyllä se pari viikkoa vielä kestää, sanoo yhdeksän mailaa tällä kaudella pilkkonut Olli Valtola TPS:n C-junioreista.

- Aloituksissa menee mailoja. Ne on niin keveiksi tehty, hän sanoo.

Komposiittimailaa ei peruspelillä rikki saa, mutta kiekontavoittelutilanteissa siihen kohdistuneet sivuttaisiskut tai luistimenviillot ovat myrkkyä.

Mailakulut 600 euroa kaudessa

Komposiittimailojen hintahaitari on muutaman kympin ja satojen eurojen välillä. Mallista riippuen komposiittimailan valmistuksessa käytetään mm. lasikuitua, hiilikuitua ja luotiliiveistä tuttua kevlaria.

- Äkkiseltään laskettuna 600 euroa on mennyt tällä kaudella, ynnäilee ruskolainen kiekkoisä Petri Virtanen.

Kun perheen kiekkojunnu palaa pelistä maila kahtena kappaleena, Virtanen kaivaa ostokuitit esiin.

- Katsotaan takuukuitista, että onkomaila mennyt rikki ennen kolmattakymmenettä päivää. Jos takuu on mennyt umpeen niin sitten surkutellaan ja mennään kauppaan.

Komposiittimailan rikkoutunut lapa.
Komposiittimailan rikkoutunut lapa.Sami Tammi/Yle

Takuusta joutuu taistelemaan

Virtanen kertoo vääntäneensä kaupan ja maahantuojan kanssa kättä 200 euron mailasta, joka oli mennyt poikki kolmannella käyttökerralla. Lopulta Virtanen sai hyvitystä, mutta aina kiista ei pääty ostajan hyväksi.

- Yleensä maahantuoja ilmoittaa, että takuu ei vastaa, koska kolhut kuuluvat pelin luonteeseen.

Yleisesti käytössä oleva takuuaika on 30 päivää. Takuu kattaa materiaali- ja valmistusvirheet. Periaatteessa maila korvataan vain yhden kerran. Jos takuuna saatu uusi maila katkeaa, on sen tilalle enää vaikea saada kolmatta.

Hajonneista mailoista on valitettu jopa kuluttajariitalautakuntaan. Viimeksi helmikuussa lautakunta asettui ostajan puolelle tapauksessa, jossa maila oli hajonnut yhdeksän käyttöpäivän jälkeen. Kuluttajariitalautakunnan mukaan ostajalla on lähtökohtaisesti oikeus olettaa mailan kestävän useita pelikertoja.

Lautakunnan mukaan maahantuoja ei myöskään ollut saattanut toteen sitä, että maila olisi hajonnut käyttäjän virheestä.