Pihtiputaalaisnaiset juhlivat nelikymppisiä Kilimanjarolla

- Mietin, että mikä minua estää lähtemästä. Totesin, että unelmani esteenä olen vain minä itse, sanoo pihtiputaalainen Heini Kokko.

ilmiöt
Sirke Paukku ja Heini kokko.
Pihtiputaalaisten Heini Kokon ja Sirke Paukun vuosi 2013 alkoi keski-ikäisille naisille epätavallisella tavalla. Tammikuussa naiset matkustivat kahdeksi viikoksi Tansaniaan, jossa he kiipivät kahdelle vuorelle. Ensin vuorossa oli Mount Merun valloitus. Sen jälkeen vuorossa olikin matkan pääkohde, Afrikan korkein vuori, Kilimanjaro.

Pihtiputaalaisten Heini Kokon ja Sirke Paukun vuosi 2013 alkoi keski-ikäisille naisille epätavallisella tavalla. Tammikuussa naiset matkustivat kahdeksi viikoksi Tansaniaan, jossa he kiipivät kahdelle vuorelle.

Ensin vuorossa oli Merun valloitus. Sen jälkeen vuorossa olikin matkan pääkohde, Afrikan korkein vuori, Kilimanjaro.

- Saimme matkalta paljon enemmän, kuin mitä koskaan osasimme kuvitella, Heini Kokko sanoo.

Kolmen vuoden valmistautuminen

Vuorelle kiipeäminen oli pitkään ollut Heini Kokon unelma. Kolme vuotta sitten hän ehdotti vuorelle kiipeämistä ystävälleen Sirke Paukulle.

- Sanoin, että älä ota paineita. Jos et lähde, niin lähden yksin, muistelee Kokko.

Paukku oli kuitenkin heti ajatuksessa mukana. Ehtona oli vain, ettei kohde ole liian vaarallinen.

- Kyllä elämässä pitää ottaa haasteita vastaan, Paukku sanoo.

Määräajaksi asetettiin Kokon 40-vuotissyntymäpäivä. Pääasia oli kuitenkin itse matka. Kolmen vuoden ajan naiset treenasivat säännöllisesti ja kohottivat kuntoaan. Pihtiputaan Ritovuori sai toimittaa treenivaiheessa Kilimanjaron virkaa.

Vuori vei sielun

Käytännön järjestelyt hoituivat naisten mukaan sujuvasti matkatoimiston kautta. Matkan onnistumisen kannalta tärkeitä olivat myös kunnon varusteet, esimerkiksi hyvä makuupussi ja mukavat vaelluskengät.

Kyllä elämässä pitää ottaa haasteita vastaan.

Kilimanjarolle kiivennyt Sirke Paukku

Seurueessa oli mukana useita oppaita, joukko kantajia, kokkeja ja tarjoilijoita. Kilimanjaron huipulle Kokko ja Paukku kiipesivät yöllä, kiiltomatojen reunustamaa reittiä pitkin. Huipulla aikaa vietettiin vain seitsemän minuuttia, mutta kokemus teki naisiin lähtemättömän jäljen.

- On uskomaton tunne olla ikään kuin maailman katolla. Minusta tuntuu, että sieluni jäi sinne vuorelle. Täällä Pihtiputaalla mukana on enää vain tyhjä kuori, Kokko kuvailee.

Heini Kokko ja Sirke Paukku aikovat vielä jonain päivänä jatkaa kiipeilyä. Kokko on Merun jyrkän seinämän ylitettyään valmis jopa valjaisiin. Paukun haaveissa on matka Alpeille perheen kanssa.

- Vähän silmissä siintävät Nepalin lumihuippuiset vuoretkin. Sinnekin olisi joskus hieno päästä, Paukku sanoo.