Koe uusi yle.fi

"Papankin silmät tulevat punaisiksi, kun se on ollut koko ajan tietsikalla"

Lapset pelaavat nykyään niin puhelimella, tietokoneella kuin erilaisilla pelikonsoleillakin. Kasvavatko nykylasten sormet pian kiinni älypuhelimiin ja tietokoneiden näppäimistöihin? Ja ennen kaikkea: mitä mieltä lapset tästä ovat?

media
Rovio pelit ja tietokoneen hiiri lähikuvassa.
Mikko Suhonen

Jaakonpuiston päiväkodissa Kouvolassa piirtämis- ja värittämishetkeä viettäneet lapset pelaisivat tietokoneella kaikista mieluiten, jos saisivat itse valita mitä tekevät.

- Pelata koko päivän, lapset huutavat yhdestä suusta kysymykseen, mitä he tekisivät kaikista mieluiten.

Lasten vanhemmat eivät tunnu olevan lainkaan samaa mieltä lastensa kanssa siitä, että päivät voi kuluttaa pelaten. Lapset kertovat, että monella vanhemmat ovat rajoittaneet pelaamisen tietokoneella tuntiin päivässä.

Jaakonpuiston päiväkodissa lastentarhanopettajana työskentelevä Kirsi Wuolijoki-Mölsä uskoo, että vanhemmat seuraavat lastensa tietokonepeleihin käyttämää aikaa. Wuolijoki-Mölsän mielestä tunti päivässä tietokoneen ääressä kuulostaa viisaalta periaatteelta. Wuolijoki-Mölsän mielestä lapsi voi vielä samalla esitellä peliä vanhemmilleen.

- Se on tärkeintä, että vanhemmat osoittavat kiinnostusta lastensa tekemiseen, Wuolijoki-Mölsä painottaa.

Liika pelaaminen väsyttää

Jaakonpuiston päiväkodin lapsilla on myös vankat käsitykset siitä, mitä tapahtuu, jos pelaa liikaa.

- Silmät tulevat kipeiksi ja punaisiksi, yksi lapsista sanoo vakavalla äänellä.

Silmät tulevat kipeiksi ja punaisiksi.

Jaakonpuiston päiväkodin lapset

- Minun papankin silmät tulevat punaisiksi kun se on ollut koko ajan tietsikalla ja tuijottanut sitä, toinen lapsi täydentää.

Lapset kertovat myös, että heitä väsyttää, jos he pelaavat liikaa.

Wuolijoki-Mölsä kertoo, ettei ole erityisesti huolestunut tilanteesta, koska liika pelaaminen on hänen mielestään harvassa perheessä ongelma.

- Mutta sen kyllä huomaa tässä työssä, että jotkut lapset pelaavat kyllä aika paljon vuorokauden aikana. Ja erityisesti sellaisiakin pelejä, jotka eivät ole heille tarkoitettuja, Wuolijoki-Mölsä kertoo.

Wuolijoki-Mölsän mukaan esimerkiksi isommat sisarukset ohjaavat jonkin verran siihen, että ikärajoja ei noudateta. Wuolijoki-Mölsän mielestä tietokonepelien vaikutuksia lapsiin on vaikea arvioida.

- 5 - 6-vuotiaiden ikäkauteen kuuluu se, että leikit ovat rajuja. Vauhtia ja vaaratilanteita riittää, Wuolijoki-Mölsä kuvailee.

Jaakonpuiston päiväkodissa on perinteiset pelit ja leikit kunniassa. Tietokoneilla on mahdollista pelata ainoastaan oppimispelejä, jotka vahvistavat kielellisiä ja matemaattisia valmiuksia. Wuolijoki-Mölsä painottaakin sitä, että tietokoneissa ja niiden käyttöön tottumisella on hyviä puolia.

- Aikuisten vastuu on siinä se oleellinen asia, Wuolijoki-Mölsä painottaa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihtolajit

Krista Pärmäkoski vai Marit Björgen? Pärmäkoskella takana kotiedulla yllätysmomentti

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Matti Vanhanen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kehuu Ahtisaarta ja Halosta, moittii Sauli Niinistön politiikkaa kapea-alaiseksi